- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τζόνσον: Δε θέλει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τι θα σημάνει για το Ηνωμένο Βασίλειο η ανεξαρτησία της Σκωτίας
Μπόρις Τζόνσον: Η επιθυμία πολιτών για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μεταβαίνει στη Σκωτία σε μια προσπάθεια να ανακόψει το αυξανόμενο ρεύμα στήριξης για ένα ακόμα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δείξει τα πλεονεκτήματα του να μένει κανείς ενωμένος.
Οι δεσμοί που συνδέουν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια οικονομία 3 τρισεκ. δολαρίων έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα από το Brexit και τον τρόπο που ο Τζόνσον χειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Σκωτσέζων θα τασσόταν τώρα υπέρ της ανεξαρτησίας, αν και ο Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη πει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για ένα ακόμα δημοψήφισμα που θα οδηγούσε στη διάσπαση μιας ένωσης μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας που μετρά ήδη πάνω από 314 χρόνια.
Εν όψει της επίσκεψής του, που έχει επικριθεί από Σκωτσέζους εθνικιστές, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Σκωτία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα εμβόλια χορηγούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που συστήνουν 80 νέα εμβολιαστικά κέντρα στη Σκωτία.
«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε τον ιό», δήλωσε ο Τζόνσον. «Η αμοιβαία συνεργασία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Σκωτίας και είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνομαι». Η επικεφαλής της αποκεντρωμένης, ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επέκρινε το ταξίδι του Τζόνσον, διερωτώμενη εάν οι λόγοι για την επίσκεψή του είναι «πραγματικά σοβαροί» και υποστηρίζοντας ότι αυτό δίνει το λάθος παράδειγμα στην κοινή γνώμη. Η Στέρτζον ευελπιστεί σε μια καλή επίδοση του κόμματός της, του SNP, στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας τον Μάιο, το οποίο θα της δώσει την εξουσιοδότηση για να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Εάν η Σκωτία ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της, αυτό θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το ένα τρίτο από την επιφάνεια των εδαφών και σχεδόν το ένα δέκατο από τον πληθυσμό του –την ώρα που η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του Brexit. Ο Τζόνσον, που θα πρέπει να συναινέσει σε ένα νέο δημοψήφισμα, έχει πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσφυγή στις κάλπες ύστερα από το «όχι» των Σκωτσέζων ψηφοφόρων στην ανεξαρτησία τους το 2014.
Η Σκωτία τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας της σε ποσοστό 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του 2014. Ωστόσο, η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ενδυναμώνοντας τα αιτήματα των Σκωτσέζων αυτονομιστών για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αφού η χώρα συνολικά ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ.
Οι προσπάθειες των Σκωτσέζων εθνικιστών να προκαλέσουν μια αλλαγή στο Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασίλειου αποτελούν μεγάλο περισπασμό ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι στην COVID-19, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.
«Αυτή τη στιγμή, όταν θέτουμε ως προτεραιότητα τη μάχη απέναντι στην ασθένεια και στην ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη εν ευθέτω χρόνω, το να μιλάμε για αλλαγή του Συντάγματος και τα λοιπά είναι απλά ένα τεράστιος περισπασμός», δήλωσε ο Γκόουβ στο Sky News.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.