Κοσμος

Παγκόσμιο σοκ από την εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι αντιδράσεις

Ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι καταδικάζουν τα επεισόδια και κατηγορούν τον Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ - Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο
ΗΠΑ - Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο © Win McNamee/Getty Images / ideal image

Παγκόσμιες οι αντιδράσεις για τα χθεσινά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις ΗΠΑ με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Τέσσερις νεκροί, πολλοί τραυματίες, 52 συλληφθέντες, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων και πρωτοφανών επεισοδίων που ξέσπασαν με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Οι σκηνές χάους που εκτυλίσσονται από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στο Καπιτώλιο, προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις και έντονες αντιδράσεις σε δεκάδες ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

America shaken after pro-Trump mob storms US Capitol building

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε εμπιστοσύνη στη «δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ», τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές» και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του ως επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε «σοκ» για το χάος στο Κογκρέσο χαρακτηρίζοντάς το «ναό της δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν».


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση να γίνει «σεβαστό το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών».

Άγγελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα τη λύπη και τον θυμό της για την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, για την οποία επέρριψε την ευθύνη στο γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

«Όλοι είδαμε χθες τις δυσάρεστες εικόνες από την εισβολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και οι εικόνες αυτές με θύμωσαν και επίσης με λύπησαν», δήλωσε η Μέρκελ.

«Εκφράζω τη λύπη μου που από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του, όπως και χθες», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τους εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «επιτιθέμενους και ταραξίες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπάιντεν θα ορκιστεί και θα αναλάβει επισήμως προεδρικά καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

Εμανουέλ Μακρόν

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

We believe in democracy. #WeAreOne

Στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε τα επεισόδια και τις σκηνές χάους στο Καπιτώλιο επισημαίνοντας: «Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό».


Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσινγκτον τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας».


Τριντό: Οι Καναδοί είναι βαθιά ανήσυχοι για τις βιαιότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» των Καναδών για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση στη δημοκρατία».

«Οι Καναδοί είναι βαθιά ανήσυχοι και θλιμμένοι για τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτέιες, τον πιο κοντινό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Η βία δεν θα καταφέρει ποτέ να ανατρέψει τη βούληση του λαού», πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «φρικτά» όσα συμβαίνουν από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) στους δρόμους της Ουάσινγκτον, με την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Εξαιρετικά προβληματισμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη, και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

 

 

Τζουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, τονίζοντας: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών».


Αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη, εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που κάλεσε τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία»!


Αντιδράσεις στην Αυστρία

Την «περιφρονητική» επίθεση στο Καπιτώλιο «κατά της δημοκρατίας» στην Ουάσινγκτον καταδίκασε σε δηλώσεις του αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι «θεμέλιο μιας δημοκρατίας είναι να σέβεται τα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών».

«Σοκαρισμένοι από τις σκηνές στην Ουάσινγκτον», δήλωναν παράλληλα τόσο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εκφράζοντας ταυτόχρονα «βαθιά ανησυχία» για αυτή «την επίθεση κατά της δημοκρατίας».

«Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και συντεταγμένη παράδοση της εξουσίας», τόνισε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ