- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Πώς το ιταλικό κρασί «άντεξε» στην πανδημία
Η ζήτηση μεταφέρθηκε στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
Ιταλία: Το κρασί της χώρας γνώρισε τις μικρότερες απώλειες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. - Οι εξαγωγές και η πώληση στα σούπερ μάρκετ διέξοδος για παραγωγούς.
Η οικονομία της Ιταλίας μπορεί να έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού που χτύπησε σκληρά τη χώρα, όμως, οι οινοπαραγωγοί της Ιταλίας, κατάφεραν να βρουν άλλους τρόπους για τη διάθεση του κρασιού τους, αφού μπαρ και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν.
Σύμφωνα με την DW, προβλήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη και στις ιταλικές εξαγωγές οίνου, οι οποίες συμβάλλουν με 50% στο συνολικό τζίρο ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τους Ιταλούς οινοπαραγωγούς η σημαντικότερη αγορά είναι η αμερικανική και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η γερμανική. Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς o Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου OIV κατέγραψε στην Ιταλία μικρή μείωση της παραγωγής της τάξης των 47 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.
Στις πωλήσεις οίνου η εικόνα ποικίλλει, δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τζούλιο Σόμα, επικεφαλής της ομοσπονδίας Ιταλών οινοπαραγωγών Unione Italiana Vini. Η κατανάλωση οίνου στην ιταλική γαστρονομία υπέστη, όπως είναι φυσικό, σημαντική καθίζηση. Οι ζημιές μάλιστα επιτείνονται, μιας και συνήθως στα εστιατόρια πωλούνται κρασιά και σαμπάνια υψηλής ποιότητας και τιμής. Το 2020 η ζήτηση για ακριβά μπουκάλια κρασί μεταφέρθηκε εν μέρει στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ακόμα και των εκπτωτικών. Σε γενικές γραμμές ωστόσο οι τιμές ανά φιάλη στα σουπερμάρκετ είναι χαμηλότερες, λέει ο Τζούλιο Σόμα: «Πολλοί οινοπαραγωγοί δεν θέλουν να βλέπουν τα προϊόντα τους στα ράφια σουπερμάρκετ, διότι οι αλυσίδες τούς ασκούν μεγάλες πιέσεις για ολοένα χαμηλότερες τιμές».
Πώς οι εξαγωγές έγιναν διέξοδος
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Unione Italiana Vini οι εξαγωγές έσωσαν πολλούς οινοπαραγωγούς από την οικονομική καταστροφή και βοήθησαν κυρίως εκείνους με καλές διασυνδέσεις στην αμερικανική αγορά: «Οι Αμερικανοί προτίθενται να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για ένα καλό μπουκάλι κρασί. Ωστόσο και στη Γερμανία, τη δεύτερη σε σημασία αγορά για το ιταλικό κρασί, ο τζίρος από τις πωλήσεις αφρώδους οίνου μειώθηκε φέτος μόλις κατά 3%.
Ο ιταλικός σύνδεσμος αγροτικών προϊόντων Coldiretti αναμένει για το 2020 μια μείωση του τζίρου σε κρασί και αφρώδη οίνο γύρω στο 4,6%. Όπως λέει ο Τζούλιο Σόμα στην κρίση οι καταναλωτές παντού στο κόσμο θέλουν στο ποτήρι τους κάτι που να ξυπνά όμορφες αναμνήσεις, είτε από τις διακοπές, είτε από το σπίτι τους.
Για τους οινοπαραγωγούς στην Ιταλία οι ανατροπές του 2020 δεν σχετίζονται τόσο με την παραγωγή, όσο με τον τρόπο πώλησης. Αντί για εστιατόρια και μπαρ οι οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν τους τελευταίους μήνες να εφοδιάζουν αλυσίδες σουπερμάρκετ. Κερδισμένοι βγήκαν όλοι εκείνοι που πουλούσαν οι ίδιοι τα προϊόντα τους ή επένδυσαν σε διαδικτυακές πωλήσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ιταλοί οινοπαραγωγοί απέφευγαν το ίντερνετ, ενώ κακή ήταν η σχέση των περισσότερων και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κρασί και από το διαδίκτυο
Η εταιρία I Veroni από τη Φλωρεντία δείχνει ότι κρίση και καινοτομία μπορούν να πηγαίνουν χέρι χέρι. Παλαιότερα πουλούσε το Chianti της με ποικίλους τρόπους. Με την πανδημία όμως πάγωσαν οι πωλήσεις στη γαστρονομία σε Ιταλία και Ελβετία, λέει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ Λούκα Ινοτσέντι. Τότε ξαφνικά ήρθε από έναν διανομέα στις ΗΠΑ η πρόταση διάθεσης ολόκληρης της γκάμας κρασιών. Μετά από αρχικούς δισταγμούς οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρίας είπαν το μεγάλο ναι δημιουργώντας μάλιστα μια ετικέτα ειδικά για νεαρούς αμερικανούς καταναλωτές. Παράλληλα η ιταλική εταιρία άρχισε να διαθέτει τα προϊόντα της απευθείας σε καταναλωτές. Μέχρι σήμερα όμως ο ενδιαφερόμενος δεν έχει τη δυνατότητα αγοράς των κρασιών της I Veroni στο διαδίκτυο.
Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ Λούκα Ινοτσέντι ανησυχεί ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας θα γίνουν εμφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021. Και αυτό επειδή, όπως λέει, πολλοί διανομείς ή εστιατόρια ενδέχεται είτε να χρεοκοπήσουν, είτε να περιορίσουν δραστικά τις αγορές οίνου. «Για να δούμε αν όλοι όσοι κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα τα καταφέρουν και τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο Λούκα Ινοτσέντι.
με πληροφορίες από DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.