- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός: Η Γερμανία ετοιμάζεται για εναλλακτικά Χριστούγεννα
Ο άγγελος των Χριστουγέννων φέτος θα «εμφανίζεται» διαδικτυακά και τηλεφωνικά...
Εναλλακτικά Χριστούγεννα στη Γερμανία: Τρόποι για να μην χαθεί η παράδοση και το πνεύμα των εορτών.
Διαφορετικά και στη Γερμανία θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα, όπου οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές με την παλιά τους μορφή έχουν κατά κανόνα ακυρωθεί, σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται ακόμη και η πώληση του πατροπαράδοτου ζεστού κρασιού σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, ήδη πολίτες και καταστηματάρχες, θέλοντας να διατηρήσουν το πνεύμα των εορτών, καταστρώνουν νέες ιδέες για τα Χριστούγεννα, όπως γράφει σήμερα η DW.
Στη Νυρεμβέργη για παράδειγμα ο άγγελος των Χριστουγέννων (Christkind), σύμβολο των εορτασμών την περιόδου, φέτος εμφανίζεται διαδικτυακά ή είναι διαθέσιμος… τηλεφωνικά δύο φορές την εβδομάδα σε ειδική γραμμή της πόλης. Η παράδοση αυτή μετρά 70 χρόνια και είναι «σήμα-κατατεθέν» για τα Χριστούγεννα στη Νυρεμβέργη. Το καλό ωστόσο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά και άνθρωποι από άλλες πόλεις καλούν τη συγκεκριμένα γραμμή, ανέφερε στο dpa η 18χρονη Μπενίνια Μούνσι, η οποία ήταν πέρυσι το Christkind της Νυρεμβέργης. «Oι περισσότεροι τηλεφωνούν, απλώς για να τους ακούσει κάποιος», λέει η ίδια. Υπό κανονικές συνθήκες το πρόγραμμα ενός Christkind είναι βεβαρημένο τις ημέρες των γιορτών: επισκέψεις σε γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία. Όλα αυτά ακυρώθηκαν, αλλά όπως λέει η Μπενίνια Μούνσι, ίσως για καλό αφού θα έχει περισσότερο χρόνο να ετοιμάσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
Η αγορά επιδιώκει να κινηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Το 2016 η αιματηρή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά γύρω από την ιστορική Εκκλησία της Μνήμης στο Βερολίνο, σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό. Ωστόσο η βερολινέζικη συνοικία Σαρλότενμπουργκ βρήκε έκτοτε μια εναλλακτική: 24 περίπτερα τα οποία είναι διασκορπισμένα κατά μήκος της λεωφόρου Κουρφούρστενταμ. Στόχος είναι να στηριχθούν οι οικογένειες που ζουν από το εμπόριο αυτών των ημερών. Φυσικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα φαγώσιμα είδη είναι διαθέσιμα μόνο για το σπίτι και όσοι έρχονται για να νιώσουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν μπορούν πια να απολαύσουν σε παρέες το περίφημο ζεστό κρασί (Glühwein).
Μια άλλη λύση από το Λύνεμπουργκ είναι τα λεγόμενα «χριστουγεννιάτικα νησιά». Αντί της μεγάλης χριστουγεννιάτικης αγοράς, οι αρχές του Λύνεμπουργκ επέλεξαν τη λύση της δημιουργίας τεσσάρων ζωνών με αποστάσεις μεταξύ τους, όπου μπορεί κανείς καθήμενος να δοκιμάσει χριστουγεννιάτικες νοστιμιές. Η μάσκα πάντως στους δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική, η κατανάλωση σε όρθια σταντ απαγορεύεται. Το ζεστό κρασί όμως επιτρέπεται!
Κι επειδή εν καιρώ πανδημίας όλα πλέον γίνονται digital, το Μόναχο από την πλευρά του αποφάσισε να μεταφέρει την εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του online, προσφέροντας διαδικτυακά χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά και αγαπημένα προϊόντα, όπως χριστουγεννιάτικα γλυκά, παραδοσιακά στολίδια και Glühwein.
Bιντεοκλήση στον Αη Βασίλη
Δύσκολα τα πράγματα είναι φέτος και για τους επαγγελματίες Αη Βασίληδες. Και αυτοί έχουν ακυρώσει τις παραδοσιακές εξορμήσεις των ημερών. Το Γκέτινγκεν όμως έχει βρει τη λύση: παροχή «αγιοβασιλιάτικων υπηρεσιών» μέσω βιντεοκλήσης και κατόπιν πρότασης επαγγελματιών Αη Βασίληδων, όπως αναφέρει η Μόνικα Σκότνικ υπεύθυνη στο αρμόδιο Γραφείο Εύρεσης Εργασίας για εποχιακές θέσεις. Με λίγα λόγια και οι Αη Βασίληδες επιλέγουν φέτος… την τηλεργασία, με τη σωστή βέβαια ατμόσφαιρα στο σπίτι, ώστε να τη μεταδίδουν και μέσω βιντεοκλήσης. Σε κάποιες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Erento, μπορεί κανείς να «κλείσει» έναν Αη Βασίλη για διαδικτυακή επίσκεψη και ανάγνωση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών. Με 39 ευρώ τα δέκα λεπτά!
Aπό την πλευρά του το παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas της καθολικής εκκλησίας από την Φρανκφούρτη που βοηθά μακροχρόνια άνεργους επέλεξε φέτος να φτιάξει τις δικές τoυ χριστουγεννιάτικες μάσκες, σε μπλε χρώμα και μοτίβα αγγέλων. Οι μάσκες διατίθενται διαδικτυακά μέσω online shop για καλό σκοπό.
πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.