Κοσμος

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο απόλυτος οδηγός για την αποψινή νύχτα

Τι ώρα θα μάθουμε τα πιο καθοριστικά αποτελέσματα. Ποια πολιτεία αν χάσει ο Τραμπ χάνεται και ποια πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε. Όλα τα σενάρια

agis_avatar_2.jpg
Άγης Παπαγεωργίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hpa-ekloges-trump-biden.jpg
© Rey Del Rio / Getty Images / Ideal Image

Ένα πλήρης οδηγός για όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί, ή ο Τζο Μπάιντεν θα τον αντικαταστήσει;

Έφτασε η ώρα. Απόψε οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν και η κούρσα για τις κρισιμότερες προεδρικές εκλογές της σύγχρονης ιστορίας θα αποτελεί παρελθόν. Όσοι Αμερικάνοι δεν έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα ή επιστολικά, θα ψηφίσουν σήμερα με φυσική παρουσία, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος μακριά από τις αμερικανικές ακτές θα ξενυχτίσει για να μάθει αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί, ή αν ο Τζο Μπάιντεν θα τον αντικαταστήσει στον Λευκό Οίκο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μια σταθερή εικόνα. Από τη μία, ο Τραμπ υπολείπεται στις περισσότερες swing states τη στιγμή που τις χρειάζεται σχεδόν όλες, ενώ αντίθετα ο Μπάιντεν είναι σε πολύ καλύτερη θέση καθώς ίσως χρειαστεί μόνο την Πενσυλβάνια ώστε να κερδίσει.

Με τις πρώτες κάλπες να κλείνουν στις 19:00 ώρα Ανατολικής ακτής –και 02:00 για εμάς– ας δούμε με ποια είναι τα κρίσιμα σημεία της βραδιάς, καθώς και την ώρα που –ίσως– ανακοινωθεί ο νικητής.

Μόλις έντεκα πολιτείες αναμένονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο απόψε. Με τα τελευταία δεδομένα, οι εκλεκτορικές ψήφοι σε Οχάιο (18), Τζώρτζια (16), Τέξας (38), Βόρεια Καρολίνα (15), Αϊόβα (6), Φλόριντα (29), Αριζόνα (11), Πενσυλβάνια (20), Νεβάδα(6) –αλλά και των δεύτερων διαμερισμάτων σε Μέιν (1) και Νεμπράσκα (1)– θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Οι καθοριστικές κάλπες στις 03:00

Με το που κλείσουν οι πρώτες κάλπες στις 02:00 θα έχουμε εικόνα στις πρώτες έξι πολιτείες, μεταξύ αυτών και της κρίσιμης Τζώρτζια. Όμως, στις 03:00 θα κλείσουν οι κάλπες για δεκατρείς ακόμα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και των καθοριστικών Πενσυλβάνια, Φλόριντα και Μέιν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως τόσο στην Πενσυλβάνια όσο και στη Φλόριντα τα αμερικάνικα μέσα θα δώσουν την ένδειξη “too close to call” καθώς Τραμπ και Μπάιντεν θα είναι κοντά, με τις εκτιμήσεις να ανανεώνονται όσο περνάει η νύχτα.

Η σημαντική διαφορά όμως ανάμεσα στις δύο είναι πως η εικόνα στη Φλόριντα θα ξεκαθαρίσει νωρίς. Αυτό γιατί οι περιφέρειες της πολιτείας επιτρέπουν την ταυτόχρονη καταμέτρηση των πρόωρων και επιστολικών ψήφων μαζί με εκείνες που θα έχουν κατατεθεί με φυσική παρουσία. Αυτό σημαίνει πως αν ο Μπάιντεν ανοίξει μια διαφορά υπέρ του από νωρίς στη Φλόριντα, τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει ο Τραμπ να το γυρίσει στη συνέχεια της βραδιάς, καθώς την έχει απόλυτη ανάγκη για τη νίκη. Η τελευταία διαφορά τους στην «ηλιόλουστη πολιτεία» είναι στο 2.5%, ενώ αν επιβεβαιωθεί –και δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις υπόλοιπες swing states– τότε θα ξέρουμε τον νικητή των εκλογών από τα χαράματα.

Σε ό,τι αφορά την Πενσυλβάνια, τα πράγματα θα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Αρκετές περιφέρειες της πολιτείας ξεκινάνε την καταμέτρηση από τις ψήφους που έχουν κατατεθεί με φυσική παρουσία, και στις οποίες ο Τραμπ πιθανότατα θα υπερεκπροσωπείται. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίζεται ως νικητής μέχρι να προσμετρηθεί αρκετά αργότερα η επιστολική ψήφος, την οποία έχουν επιλέξει μαζικά οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι. Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει συστηματικά να απονομιμοποιήσει την επιστολική διαδικασία και είναι σχεδόν βέβαιο πως σε μια πρόωρη εικόνας νίκης του στην Πενσυλβάνια θα αυτοανακηρυχθεί νικητής, προσβάλλοντας το αποτέλεσμα αν αλλάξει με την προσμέτρηση της επιστολικής ψήφου και οδηγώντας τις ΗΠΑ στο χάος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν κρατάει δυνάμεις στην Πενσυλβάνια. Μπορεί η διαφορά του με τον Τραμπ είναι στο –όχι και τόσο ασφαλές– 5%, όμως το προβάδισμά του με 8% στα γειτονικά Γουϊσκόνσιν και Μίσιγκαν είναι ενδεικτικό της απήχησής του στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου υπερκεπροσωπούνται τα μεσαία και χαμηλά λευκά κοινωνικά στρώματα. Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως ο Τραμπ είχε κερδίσει και τις τρεις πολιτείες το 2016, κυρίως λόγω της υπεροχής του έναντι της Κλίντον στους λευκούς ψηφοφόρους χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, κάτι που φέτος δεν δείχνει να επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σημείο καμπής θα είναι η Πενσυλβάνια.

Ο κύριος λόγος που ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 90% νίκης σύμφωνα με το Five Thirty Eight είναι πως έχει εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει στους 270 εκλέκτορες. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπολογίζει σε 251 οριακά σίγουρους, κάτι που σημαίνει πως μόνο με τους 20 της Πενσυλβάνια θα φτάσει τους 271 και θα πάρει τη νίκη. Όμως, ακόμα και αν χάσει την Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει αν όντως κρατήσει τη Νεβάδα (+6%) και πάρει μία από της Βόρεια Καρολίνα (+2%) ή Τζώρτζια (+1), ξεπερνώντας ξανά τους 270 εκλέκτορες. Το ίδιο ισχύει αν πάρει τη Νεβάδα μαζί με τις Αριζόνα (+3%) και τους μονούς εκλέκτορες στα δεύτερα διαμερίσματα του Μέιν (+2%) και Νεμπράσκα (+3%) ή κάποια από τις παραπάνω πολιτείες.

Όμως, για να αναγκάσει τον Μπάιντεν να ψάξει εκλέκτορες μακριά από την Πενσυλβάνια ο Τραμπ θα πρέπει να  έχει ηδη κερδίσει οπουδήποτε δείχνει να προηγείται οριακά, δηλαδή σε Οχάιο (+1%), Τέξας (+1.5%) και Αϊόβα (+2%) αλλά και να κρατήσει τη Φλόριντα, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται σε Τζώρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα.

Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σημείο καμπής θα είναι η Πενσυλβάνια. Εφόσον ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία όπου γεννήθηκε –και δε χάσει τη σχεδόν εξασφαλισμένη Νεβάδα– τότε θα είναι εκείνος ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν πάλι την κερδίσει ο Τραμπ, τότε ο Μπάιντεν θα χρειαστεί έναν εφικτό μεν αλλά πολύ περισσότερο οριακό συνδυασμό πολιτειών, σε ένα σενάριο που θα καθυστερήσει το αποτέλεσμα μέχρι νωρίς το πρωί.

Αναμφίβολα, ο Μπάιντεν έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης από τον Τραμπ. Όπως όμως είπε πρόσφατα ο κορυφαίος δημοσκόπος, Νέιτ Σίλβερ, οι πιθανότητες του Τραμπ μοιάζουν λίγες, είναι όμως απόλυτα ρεαλιστικές.

Μια τελευταία πρόβλεψη

Αναμφίβολα, ο Τζο Μπάιντεν έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης από τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως όμως είπε πρόσφατα ο κορυφαίος δημοσκόπος, Νέιτ Σίλβερ, οι πιθανότητες του Τραμπ μοιάζουν λίγες, είναι όμως απόλυτα ρεαλιστικές. Στον ίδιο τόνο, η καμπάνια του Μπάιντεν υπενθυμίζει την εμπειρία του 2016 ώστε να μην επαναπαυθούν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, γνωρίζοντας πως η αυξημένη συμμετοχή θα λειτουργήσει υπέρ του, καθώς παραμένει πολύ πιο δημοφιλής από τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο.

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει κάνει τις τελευταίες μέρες ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να το γυρίσει. Έχοντας ακολουθήσει ένα πάρα πολύ εξαντλητικό πρόγραμμα ομιλιών, ο Αμερικάνος Πρόεδρος έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις swing states προσπαθώντας να χτίσει ένα μομέντουμ. Η πραγματικότητα είναι πως η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει γρήγορα ενώ το ευρύτερο εκλογικό σώμα είναι πολύ πιο κοντά στον συντηρητισμό των Ρεπουμπλικάνων από την αριστερή φράξια του Δημοκρατικού κόμματος. Όμως, η αποτυχία του Τραμπ να αντιμετωπίσει τον Covid-19 αλλά και η σημαντικότατη απήχηση του Μπάιντεν στα μεσαία και χαμηλά λευκά στρώματα –και στους γηραιότερους ψηφοφόρους– στερεί από τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει την αυξημένη απήχησή του στις μειονότητες σε σχέση με το 2016 και να επαναλάβει την έκπληξη κερδίζοντας τα μεσαία και χαμηλότερα λευκά στρώματα.

Για να κερδίσει απόψε, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να ανατρέψει μεγαλύτερες διαφορές από το 2016, έχοντας όμως φθαρεί πολιτικά και αντιμετωπίζοντας έναν πολύ ικανότερο αντίπαλο. Έτσι, αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη και μαζική εισροή «ντροπαλών ψηφοφόρων» του, τότε τουλάχιστον οι διαφορές του Τζο Μπάιντεν σε Πενσυλβάνια, Αριζόνα και Νεβάδα δείχνουν αρκετά ασφαλείς – ανοίγοντάς του τον δρόμο για την Προεδρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ