- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τουρκία: Πιθανή η αγορά Patriot, παρά την απόκτηση S-400
«Η απόκτηση των S-400 δεν έγινε λόγω προτίμησης αλλά αναγκαιότητας, δεν δείχνει αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ακάρ
Η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα αγοράς του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot, παρότι έχει προμηθευτεί ήδη τις πρώτες συστοιχίες των S-400.
Εξαιρετικά πιθανή κρίνει την αγορά των αμερικανικών Patriot το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι μόλις λίγο καιρό πριν αποκτήθηκαν οι πρώτες συστοιχίες των ρωσικών S-400.
«Η απόκτηση των S-400 δεν έγινε λόγω προτίμησης αλλά αναγκαιότητας, δεν δείχνει αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ακάρ, αναφέροντας πως «εάν προκύψει τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε το σύστημα Patriot ή SAMP-T. Η Τουρκία συνεργάζεται με τους συμμάχους της σε εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια».
Να υπενθυμίσουμε πως Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για τους S-400 τον Δεκέμβριο του 2017 και το 2019 η Άγκυρα έλαβε αρκετές συστοιχίες για το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων.
Η συνεργασία των δύο πλευρών έχει επικριθεί εντόνως από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το σύστημα ασφαλείας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σε απάντηση στη σύναψη της συμφωνίας, οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να «παγώσουν» στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, και πλήρη αποκλεισμό της χώρας.
Παράλληλα, ο Ακάρ επιβεβαίωσε πως «η Τουρκία έχει κάνει τεστ στους ρωσικούς πυραύλους στη Σινόπη», σημειώνοντας πως έγιναν προγραμματισμένες κινήσεις που εντάσσονται στο συμβόλαιο.
«Σε κάθε συμβόλαιο υπάρχουν τεστ. Είναι μέρος της συμφωνίας απόκτησης, είναι καθαρά τεχνικές εργασίες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο του
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.