Κοσμος

Πήρε εξιτήριο ο Αλεξέι Ναβάλνι - Πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία

Παρέμεινε στο νοσοκομείο για 32 ημέρες, εκ των οποίων τις 24 βρισκόταν στην Εντατική

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξιτήριο από το νοσοκομείο στη Γερμανία έλαβε ο Αλεξέι Ναβάλνι
Εξιτήριο από το νοσοκομείο στη Γερμανία έλαβε ο Αλεξέι Ναβάλνι © navalny/Instagram

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στη Γερμανία - Τι έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram - Πρώτη αντίδραση από τη Μόσχα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου από τις 22 Αυγούστου, πήρε εξιτήριο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο ενημέρωσε με τη σειρά του ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία όποτε ο ίδιος το επιθυμεί.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο Ναβάλνι νοσηλευόταν επί 32 ημέρες, από τις οποίες τις 24 ήταν στην Εντατική.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προηγούμενη και τη σημερινή κατάσταση της υγείας του ασθενούς, οι θεράποντες ιατροί εκτιμούν ότι είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες της σοβαρής δηλητηρίασης είναι πιθανόν να αποκαλυφθούν μόνο μελλοντικά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα «μετά από διαβούλευση με τον ασθενή και τη σύζυγό του».

Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Αλεξέι Ναβάλνι - Τι δήλωσε

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, μόλις πήρε το εξιτήριο, ανήρτησε στο Instagram τη φωτογραφία του και το πρώτο ποστ, στο οποίο περιγράφει τα άμεσα σχέδιά του.

«Μετά από 32 μέρες οι γιατροί αποφάσισαν ότι χρειάζεται να έχω φυσιολογική ζωή. Να περπατάω, να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Να μπω στη ρουτίνα της καθημερινής κίνησης. Και να λοιπόν, ήδη τριγυρνάω στο πάρκο φορώντας παντελόνι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθός μου. Το πρώτο που ζήτησα είναι να με πάνε κάπου όπου υπάρχουν δένδρα» έγραψε.

Και πρόσθεσε: «Τα σχέδια είναι προς το παρόν απλά. Φυσικοθεραπείες καθημερινά. Ενδεχομένως σε κέντρο αποκατάστασης. Να στέκομαι στο ένα πόδι. Να επαναφέρω πλήρως τον έλεγχο των δαχτύλων μου. Να κρατώ την ισορροπία μου. Περίεργο, ονειρευόμουν να κάνω γουέικ μπορντ (σ.σ. σανίδα, την οποία τραβάει σκάφος) πάνω στα κύματα και να, το έμαθα αυτό το καλοκαίρι. Τώρα όμως μαθαίνω να στέκομαι στο ένα μου πόδι».

Ο Ναβάλνι ευχαρίστησε του γιατρούς του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι ο νευροψυχολόγος τον συμβούλεψε να προσπαθεί να περνάει περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παίζει βιντεοπαιχνίδια.

Κρεμλίνο για Αλεξέι Ναβάλνι: Μπορεί να επιστρέψει όποτε το επιθυμεί

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και κάθε άλλος Ρώσος, έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του, δήλωσε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας δεν έχει προς το παρόν αποκατασταθεί, λέγοντας ότι «μπορεί να επιστρέψει μέσω των χωρών εκείνων με τις οποίες υπάρχει αυτή τη στιγμή αεροπορική σύνδεση, είτε οι φίλοι του ή η επίσημη πλευρά που τον δέχθηκε να του παράσχει ιδιωτικό αεροσκάφος. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ακόμη ότι δεν προγραμματίζονται οποιεσδήποτε συναντήσεις του Ναβάλνι με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης σε περίπτωση που επιστρέψει. Όπως είπε, όμως, εφόσον το θελήσει ο Αλεξέι Ναβάλνι, μπορεί να μιλήσει με εκπροσώπους αρχών επιβολής της τάξης και να τους αναφέρει τα στοιχεία τα οποία με προθυμία μοιράστηκε με τους Γερμανούς συναδέλφους τους.

Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, η μάχη στην Εντατική και το εξιτήριο - Το χρονικό

Ο 44χρονος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν σε αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την πόλη Τομσκ με προορισμό τη Μόσχα.

Το αεροπλάνο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στην πόλη Όμσκ, με τον Αλεξέι Ναβάλνι να μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Στις 22 Αυγούστου 2020 μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για νοσηλεία. Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν σε τεχνητό κώμα επί 19 ημέρες.

Το ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, στις τοξικολογικές αναλύσεις που έκανε μετά από αίτημα του νοσοκομείου Charite, διαπίστωσε ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Novichok. Στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν αργότερα ένα γαλλικό και ένα σουηδικό εργαστήριο.

Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, ζητώντας από το Βερολίνο να της παρουσιάσει τα στοιχεία των τοξικολογικών αναλύσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ότι η Μόσχα δεν απορρίπτει τα αποτελέσματα των βιολογικών αναλύσεων του Αλεξέι Ναβάλνι που έγιναν στο Βερολίνο, αλλά περιμένει να της τα παρουσιάσουν ώστε να κάνει σύγκριση δεδομένων (με τις αναλύσεις που έγιναν στο Όμσκ).

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ