Χαμόγελα σε Γερμανία για την έναρξη διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας
Ικανοποιημένος δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ - Πώς οι διερευνητικές επαφές επηρεάζουν τη Σύνοδο Κορυφής
«Θετικό δείγμα» χαρακτηρίζει η Γερμανία την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους χαιρέτισε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 η γερμανική κυβέρνηση.
Και έκανε λόγο για «θετικό δείγμα», το οποίο κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες "διερευνητικές συνομιλίες". Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει πως ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και γι' αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι για τη γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σημειώσει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έδειξαν αυτό το θετικό δείγμα, αυτήν την προθυμία για συνομιλίες, και αυτό στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας», καθώς αυτό είναι, όπως είπε, «το πρώτο πραγματικό θετικό δείγμα έπειτα από πολλές εβδομάδες».
«Δεν θα ήθελα να πω τώρα κάτι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε την αίσθηση ότι αυτό (σ.σ. η απόφαση για συνομιλίες) μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το Συμβούλιο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά (να βοηθήσει) και στο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα είχαν νόημα όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής.
«Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε το ενδιαφέρον ή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για εκτενείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία -θέματα οικονομικής συνεργασίας, περιφερειακής σταθερότητας, μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.