- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νοτρ Νταμ: Άνοιξε και πάλι για το κοινό η αρχαιολογική κρύπτη
Φιλοξενεί έκθεση φωτογραφιών, σκίτσων, έργων ζωγραφικής και αποσπασμάτων από ταινίες
Η αρχαιολογική κρύπτη της Νοτρ Νταμ άνοιξε και πάλι για το κοινό της και μάλιστα φιλοξενεί έκθεση και περιμένει τους επισκέπτες της.
Ενάμιση χρόνο μετά την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου του 2019, η κρύπτη της Νοτρ Νταμ άνοιξε και πάλι για το κοινό και μάλιστα φιλοξενώντας έκθεση.
Μετά από επίπονες εργασίες καθαρισμού της σκόνης από μόλυβδο, η αρχαιολογική κρύπτη ξανάνοιξε την περασμένη Τετάρτη για το κοινό, φιλοξενώντας μια έκθεση για δύο πρόσωπα σημαντικά στην ιστορία του μεσαιωνικού αρχιτεκτονήματος: τον συγγραφέα Βίκτορ Ουγκό, ο οποίος το 1831 έφερε στον κόσμο τον χαρακτήρα του Κουασιμόδου, του καμπούρη κωδωνοκρούστη και τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ (Eugène Viollet-le-Duc), ο οποίος σχεδίασε το θαυμάσιο κωδωνοστάσιο – που κατέρρευσε λόγω της πυρκαγιάς – αλλά και ηγήθηκε των εργασιών αποκατάστασης του ναού λίγα χρόνια μετά.
Η έκθεση συνίσταται ως επί το πλείστον σε παρουσίαση φωτογραφιών, σκίτσων, έργων ζωγραφικής και αποσπασμάτων από ταινίες που αποτυπώνουν τη γοητεία που ασκεί στον κόσμο ο καθεδρικός, από τις ιστορικές απαρχές του έως σύγχρονες ταινίες κινούμενων σχεδίων.
Η επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης Αν ντε Μουντενάρ (Anne de Moudenard) υποστηρίζει ότι το μυθιστόρημα του Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων» ήταν ο παράγοντας που συνετέλεσε στην ενίσχυση της παγκόσμιας φήμης του ναού: «Συμβάλλει στο να γίνει εθνικό μνημείο ο καθεδρικός» δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Με τα αγάλματα των βασιλέων της Γαλλίας να έχουν αφαιρεθεί από τη Νοτρ Νταμ την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και το εύθραυστο του κτίσματος, «ο Βίκτορ Ουγκό ήταν αναστατωμένος με την κατάσταση της ιστορικής κληρονομιάς» συνέχισε. Και πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας, με φυλλάδιο που εξέδωσε το 1825, πήρε τα όπλα εναντίον «εκείνων που απλώνουν τα χέρια τους σε παλιά κτίσματα για να τα μετατρέψουν σε νταμάρια».
«Η έκθεση ξεκινά με το πώς ήταν ο καθεδρικός την εποχή που εκδόθηκε το μυθιστόρημα» εξήγησε ο επιμελητής στο μουσείο Βίκτορ Ουγκό στο Παρίσι. «Ήταν ένα τρομακτικά αφιλόξενο και επικίνδυνο κτίσμα το οποίο σε τίποτα δεν έμοιαζε με έναν απαστράπτοντα και λαμπρό ναό» υπογράμμισε.
Η έκθεση στην κρύπτη – η οποία κυρίως περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα που ανασκάφηκαν κάτω από την Ιλ ντε λα Σιτέ, ό,τι έχει απομείνει από τις οχυρώσεις και τις θέρμες – θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τα τέλη του 2022.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συντριβή για το Fidesz και υπερ-πλειοψηφία δύο τρίτων για το αντιπολιτευόμενο Tisza σύμφωνα με τις προβολές
Σκληρή απάντηση της Τεχεράνης μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με ΗΠΑ στο Πακιστάν
Προβάδισμα της αντιπολίτευσης με υψηλή συμμετοχή - Στις 132 έδρες το κεντροδεξιό κόμμα Tisza
Κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές αντιδράσεις αυξάνουν την πίεση και την πολιτική πόλωση
Επίσκεψη σε κατεχόμενες περιοχές και μήνυμα συνέχισης επιχειρήσεων και ασφάλειας συνόρων
Το ιαπωνικό συγκρότημα ΚΕΦΙ παρουσίασε ελληνικούς χορούς, με ενθουσιασμό και συμμετοχή του κοινού
Ο Τούρκος πρόεδρος επαναφέρει σενάρια στρατιωτικής δράσης - Σύνδεση με ΗΠΑ και Ιράν
Η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα μείωσης κόστους εν μέσω χάους και συγκρούσεων
Ένταση στα Στενά του Ορμούζ - Προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανικό πολεμικό και απάντηση περί διεθνούς δικαίου
Διαφωνία για το Ιράν – Επιβαρυμένο κλίμα αλλά διατήρηση στρατηγικής συνεργασίας Λονδίνου – Ουάσιγκτον
Εντολή στον Στόλο για παρεμπόδιση πλοίων που σχετίζονται με το Ιράν
Ιστορική προσέλευση στις κάλπες - Ο Όρμπαν δηλώνει νικητής, ο Μαγιάρ μιλά για αλλαγή πορείας
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας
Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν στο τραπέζι
«Φεύγουμε αφού υποβάλαμε μια πολύ απλή πρόταση» ανέφερε ο Τζέι Ντι Βανς
Ο ποντίφικας καταδίκασε τη χρήση θρησκευτικής γλώσσας για την αιτιολόγηση των εχθροπραξιών
Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στη Βρετανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.