Κοσμος

Πολωνία: Ύφεση για πρώτη φορά από το κομμουνιστικό καθεστώς

Το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 7,9% σε ετήσια βάση λόγω κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Πολωνία - Σε ύφεση η οικονομία
Κορωνοϊός - Πολωνία - Σε ύφεση η οικονομία © EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Σε ύφεση η οικονομία της Πολωνίας, για πρώτη φορά μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Η Πολωνία μπήκε και επισήμως σε ύφεση, για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, αφού το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 7,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση και κατά 8,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (GUS).

Κατά το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, ήταν όμως αυξημένο κατά 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Στην εκτίμηση του GUS για το δεύτερο τρίμηνο λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με το Πολωνικό Ινστιτούτο Οικονομίας (PIE), ένα κέντρο αναλύσεων που εξαρτάται από την κυβέρνηση, η πολωνική οικονομία δεν έχει πληγεί από την πανδημία τόσο όσο εκείνη των γειτονικών χωρών. Η Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ