- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Λευκορωσία είναι αυτή την ώρα υπό επανεξέταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν
Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία επανεξετάζεται έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα επιβληθούν και πάλι κυρώσεις στη χώρα.
«Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία είναι αυτή την ώρα υπό επανεξέταση λόγω των ατυχών γεγονότων που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.
Ο εκπρόσωπος είπε πως ετοιμάζεται μια κοινή δήλωση των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα γι' αυτήν.
Η Πολωνία δηλώνει είναι έτοιμη να μεσολαβήσει
Στο μεταξύ, η Πολωνία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και την αντιπολίτευση μετά την αναχώρηση της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, για τη Λιθουανία.
«Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και τον πρόεδρο Λουκασένκο. Υπάρχει ακόμη χώρος για διάλογο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στη Ρίγα.
«Όμως ίσως δυσκολευθούμε στην προσπάθεια να πείσουμε τις υπόλοιπες δυτικές χώρες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, αν συνεχιστεί η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών», πρόσθεσε έπειτα από συνάντηση με τους ομολόγους του της Λετονίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας.
«Δεν είναι φυσιολογικό οι υποψήφιοι για την προεδρία να φεύγουν από την ίδια τους τη χώρα. Θα είμαστε προσεκτικοί με τις κυρώσεις, γιατί πρέπει να επιβληθούν με τρόπο που δεν θα πλήττονται οι απλοί Λευκορώσοι ή οι πολίτες άλλων χωρών που ζουν ή εργάζονται στη Λευκορωσία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Πέκα Χααβίστο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβικς δήλωσε επίσης πως η χώρα του «θα προτείνει μια προσεκτική χρήση κυρώσεων διότι, αν η Λευκορωσία πληγεί από οικονομικές κυρώσεις, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τη συνολική εξάρτησή της από τη Ρωσία». «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολιτικούς πρόσφυγες από τη Λευκορωσία, αν παραστεί ανάγκη», πρόσθεσε.
«Κανείς δεν αποκάλεσε τις λεγόμενες εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Ούμας Ρεϊνσάλι, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εγκατάλειψε τη χώρα υπό την απειλή της σύλληψης και Λευκορώσοι αξιωματούχοι διευκόλυναν την αναχώρησή της, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.
«Προφανώς αντιμετώπισε μια ορισμένη πίεση και δεν είχε πολλές επιλογές εκτός από το να φύγει από τη χώρα», δήλωσε ο Λινκεβίσιους σε συνέντευξη Τύπου.
«Προφανώς, η άλλη επιλογή δεν ήταν συμβατή με την ελευθερία, άρα έπρεπε να δεχθεί τη δυνατότητα που της προσφέρθηκε να φύγει από τη χώρα και τη χρησιμοποίησε», είπε ο ίδιος.
Η Τιχανόφσκαγια έλαβε βίζα ενός έτους και της δόθηκε ένα μέρος για να μείνει στη Λιθουανία, η οποία μεριμνά για την ασφάλειά της, σημείωσε ο Λινκεβίσιους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση του Ιράν να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα φέρνει ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η πορεία «Unite the Kingdom» έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Λονδίνο
«Θα κατεβούμε και θα αρχίσουμε να σκάβουμε με βαριά μηχανήματα»
Θεωρεί ότι η δημοσιότητα θα επηρεάσει την αμεροληψία των ενόρκων
Kρίνοντας ότι δεν ήταν «κατάλληλη στιγμή»
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 53% των ψηφοφόρων επιθυμεί πλήρη επιστροφή
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα
Η τελευταία αντίδραση της Τεχεράνης περιπλέκει τα πράγματα για την κρίσιμη θαλάσσια οδό
Σάλος με την προσευχή του υπουργού Άμυνας που θύμισε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Κουέντιν Ταραντίνο
Για τη σύλληψή της είχε εκδοθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια
Η στροφή αυτή έρχεται μετά από χρόνια οικονομικών δυσκολιών για την εταιρεία
Λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του για τον ναζισμό
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής παραμένουν αβέβαια
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Λέων επιχειρεί να εδραιωθεί ως ηθική φωνή του πλανήτη
Ο Όρμπαν παραδέχεται το τέλος εποχής μετά την ιστορική ήττα - Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επανεκκίνηση σχέσεων
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Απεικονίζονταν κυρίως ανήλικοι κάτω των 12 ετών
Οι όροι της 10ήμερης συμφωνίας, οι αντιδράσεις και το ακανθώδες ζήτημα της Χεζμπολάχ
Ο νέος κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έκκληση των οργανώσεων Αιγίλοπας, ΣΙΤΩ και και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
Η κίνηση των πλοίων θα πραγματοποιείται μέσω διαδρομής που έχει καθοριστεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.