- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Καταγγελίες για «φυλετική τρομοκρατία»
Δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταγγέλλουν τη «φυλετική τρομοκρατία» με αφορμή τους φόνους Αφροαμερικανών.
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν σήμερα τη συνεχιζόμενη «φυλετική τρομοκρατία» στις ΗΠΑ και την «βία που υποστηρίζεται από το κράτος».
Η ανακοίνωση των δέκα Ειδικών Εισηγητών και άλλων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που μετέχουν σε διάφορες Ομάδες Εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ως αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.
Στο κείμενο αυτό καταγγέλλεται «το πρόσφατο κύμα φόνων Αφροαμερικανών», ο «φυλετικός έλεγχος» στους δημόσιους χώρους και «το λιντσάρισμα της σύγχρονης εποχής».
«Η καταγωγή της αστυνομίας στις ΗΠΑ ανάγεται στις περιπόλους των σκλάβων» που είχαν ως σκοπό να προστατεύουν τις περιουσίες των υποστηρικτών της δουλείας, γράφουν οι ειδικοί. «Στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι αυτή η κληρονομιά της φυλετικής τρομοκρατίας συνεχίζεται στη σύγχρονη αστυνομία», συνεχίζουν.
Οι εμπειρογνώμονες καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να καταπολεμήσει τον συστημικό ρατσισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις στο δικαστικό σύστημα. Ζητούν επίσης από τις αμερικανικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες και να φροντίσουν ώστε οι αστυνομικοί που κάνουν χρήση υπερβολικής βίας να καθίστανται υπόλογοι.
«Ακριβώς 99 χρόνια μετά τη σφαγή της Τούλσα», μια ρατσιστική σφαγή στη συνοικία των μαύρων σε αυτή τη μικρή πόλη της Οκλαχόμας, «οι Αφροαμερικανοί συνεχίζουν να υφίστανται τη φυλετική τρομοκρατία, σε μια βία που στηρίζεται από το κράτος και οργανώνεται από ιδιώτες», υπογραμμίζουν εξάλλου οι εμπειρογνώμονες.
Η εικόνα του Τζορτζ Φλόιντ να πεθαίνει από ασφυξία, με έναν λευκό αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του, «θυμίζει τον τρόμο που προκαλούσε η πρακτική του λιντσαρίσματος στις ΗΠΑ».
«Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις φυλετικής βίας τέτοιου είδους, οι μαύροι έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται για τη ζωή τους», προστίθεται στο κείμενο.
Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στον Αφροαμερικανό Αμάντ Άρμπερι, 25 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόγκινγκ στις 23 Φεβρουαρίου στην Τζόρτζια, από έναν πατέρα, τον γιο του και τον γείτονά τους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο «διπλωμάτης με στολή» πίσω από την επιχείρηση «Επική Οργή»
Ένα ακόμη ιρανικό χτύπημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.