- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αμερικανική Γερουσία «καίει» τη CIA σε έκθεσή της η οποία συμπεραίνει ότι η Υπηρεσία παραπλάνησε σκοπίμως την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.
Στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, η CIA κατηγορείται ότι απέκρυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων της, που παραπέμπουν στην εφαρμογή βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία ορισμένων σχεδίων συνωμοσίας και ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονταν σε μυστικές φυλακές. Απέκρυψε επίσης το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες είχαν αποσπασθεί από κρατούμενους πριν εκείνοι υποβληθούν στις βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης των Αμερικανών πρακτόρων, όπως εξηγεί η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα σημειώνεται δε ότι, οι πολυτιμότερες πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, «ανάμεσά τους και οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011», δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA.
Η έκθεση, η οποία αποτελείται από 6.300 σελίδες και συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, είναι ακόμη εμπιστευτικού χαρακτήρα, η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από διαρροές.
Ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ, είπε, «Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας το τελικό κείμενο της έκθεσης», μη θέλοντας να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» ανάμεσα στο 2002 και το 2006, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.
Τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών έβαλε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του 2009.
Γ.Σ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε υπόθεση που συνδέεται με εκείνη της Cambridge Analytica, της συμβουλευτικής εταιρείας που ενεπλάκη στην προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016
Η ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στο νησιωτικό κράτος θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Η κοινή δήλωση των 27 κρατών-μελών
Ο άνδρας υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι
Δημοσκόπηση των New York Times και Siena College καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση του Αμερικανού προέδρου
Παιδεία, κόστος ζωής και αντίθεση στη στρατιωτική θητεία στην ατζέντα των κινητοποιήσεων - Φόβοι για επεισόδια
Η σύνδεση με την πρώην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία»
Η συγκεκριμένη αστυνομική φύλαξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για προνομιακή μεταχείριση
Tι ανέφερε ο γεννημένος στην περιοχή κατά κόσμο Φεντερίκο Λουτσία
Η επίσημη ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύεται ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας
Μία γυναίκα που ταξίδεψε από το Κονγκό διαγνώστηκε με τον ιό, εντείνοντας τους φόβους
Η περιγραφή για όσα ακολούθησαν και η θέση της υπεράσπισης
Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στην καρδιά των Τιράνων, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη στην αλβανική πρωτεύουσα
Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στην Αγία Πετρούπολη με νέες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου
Με όλες τις σημαντικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, καλλιεργείται η αίσθηση ότι όλοι λίγο πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε
Η συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις
367 ημέρες έχει διαρκέσει η θερμική καταιγίδα Vera, που συνεχίζει να επηρεάζει τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.