- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αμερικανική Γερουσία «καίει» τη CIA σε έκθεσή της η οποία συμπεραίνει ότι η Υπηρεσία παραπλάνησε σκοπίμως την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τις μεθόδους ανάκρισης που εφάρμοζε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.
Στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, η CIA κατηγορείται ότι απέκρυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων της, που παραπέμπουν στην εφαρμογή βασανιστηρίων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία ορισμένων σχεδίων συνωμοσίας και ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονταν σε μυστικές φυλακές. Απέκρυψε επίσης το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες είχαν αποσπασθεί από κρατούμενους πριν εκείνοι υποβληθούν στις βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης των Αμερικανών πρακτόρων, όπως εξηγεί η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα σημειώνεται δε ότι, οι πολυτιμότερες πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, «ανάμεσά τους και οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011», δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA.
Η έκθεση, η οποία αποτελείται από 6.300 σελίδες και συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, είναι ακόμη εμπιστευτικού χαρακτήρα, η εφημερίδα δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από διαρροές.
Ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ, είπε, «Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας το τελικό κείμενο της έκθεσης», μη θέλοντας να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» ανάμεσα στο 2002 και το 2006, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.
Τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών έβαλε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του 2009.
Γ.Σ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήχησαν σειρήνες, ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα
Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Μίλησε για μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής της,
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters
Ζητά την παρέμβαση της FIFA λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι αρχές παίρνουν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξετάζουν βίντεο
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.