Πρωτομαγιά χωρίς συγκεντρώσεις λόγω κορωνοϊού στη Γαλλία
Από τα μπαλκόνια και ιντερνετικά θα τιμηθεί η 1η του Μάη
Κορωνοϊός: Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για μια Πρωτομαγιά άνευ προηγουμένου, χωρίς συγκεντρώσεις, με πολλά ερωτήματα για την άρση των μέτρων περιορισμού.
Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν μια διαφορετική Πρωτομαγιά, χωρίς διαδηλώσεις και λουλούδια, αλλά με πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες της άρσης του περιορισμού λόγω του κορωνοϊού.
«Συναυλίες» με σκεύη κουζίνας, ομαδικά τραγούδια, διαδικτυακές διαμαρτυρίες, πλακάτ με διεκδικήσεις: τα συνδικάτα, οι ηγεσίες των οποίων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους μετά τη συζήτηση – μέσω βιντεοδιάσκεψης – με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ για την άρση των μέτρων περιορισμού, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και από τα μπαλκόνια.
«Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις που υπερασπιζόμαστε εδώ και καιρό και η κρίση υπογραμμίζει», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT. Μαζί με άλλα εργατικά συνδικάτα, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, ζητά να στραφεί η προσοχή στους «ξεχασμένους» και τους «αφανείς των κοινωνιών μας».
Στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό βρίσκονται το υγειονομικό προσωπικό, οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραϊατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Και ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός άρχισε διαβουλεύσεις με εργοδότες και συνδικάτα για το πώς θα επιστρέψουν οι Γάλλοι στις δουλειές τους, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορική οικονομική ύφεση.
Για τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται», καθώς η ανεργία απογειώθηκε, καταγράφοντας ιστορική αύξηση τον Μάρτιο (+7,1%).
Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force ouvrière Ιβ Βεριέ ζήτησε να παραταθεί η ενίσχυση των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας αίρονται, που η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει τον Ιούνιο.
Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown, τον Μάρτιο, καταγράφηκε συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.
Από την 1η Μαρτίου, η χώρα έχει καταγράψει 24.376 θανάτους λόγω του κορωνοϊού, εκ των οποίων 289 το τελευταίο 24ωρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.