- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπελίζ, Καμπότζη, Γουινέα: Στη μαύρη λίστα της αλιείας
«Ιστορικές» χαρακτήρισε τις κυρώσεις η επίτροπος, Μ. Δαμανάκη
Την επιβολή εμπορικών κυρώσεων σε Μπελίζ, Καμπότζη και Γουινέα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τρεις χώρες επέδειξαν απροθυμία να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της παράνομης, μη δηλωθείσας και ανεξέλεγκτης αλιείας. Με την απόφαση αυτή, οι «28» θα πρέπει να απαγορεύσουν την εισαγωγή ψαριών από τις παραπάνω χώρες και να διασφαλίσουν ταυτόχρονα ότι δεν δραστηριοποιούνται στα χωρικά τους ύδατα ευρωπαϊκά αλιευτικά.
«Ιστορικά» χαρακτήρισε τα μέτρα η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, καθώς δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στη μάχη για την πάταξη της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι, πέρα από μεγάλη οικολογική καταστροφή, προκαλεί οικονομικές απώλειες μεταξύ 7 και 17 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
«Θέλω οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουν ότι τα ψάρια που καταναλώνουν είναι βιώσιμα, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Κινούμαστε με σταθερούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η επίτροπος. «Ελπίζω ότι ένταξη αυτών των χωρών σε μια μαύρη λίστα θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προκειμένου Μπελίζ, Καμπότζη και Γουινέα να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας», σημειώνει.
Μπορεί τον Νοέμβριο του 2012 οι Βρυξέλλες να έδειξαν «κίτρινη κάρτα» στις τρεις αυτές χώρες, όμως τώρα είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει εισαγωγές από χώρες που οι αλιευτικοί τους στόλοι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες. Η Κομισιόν έχει επίσης προειδοποιήσει άλλες πέντε χώρες, τον Παναμά, τα Φίτζι, το Τόγκο, τη Σρι Λάνκα και το Βανουάτου, ότι θα είναι οι επόμενες εάν δεν συμμορφωθούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς βγάζει χρήματα από τις ανασφάλειες των ανδρών της Gen Z
Φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί
Οι μαρτυρίες μητέρων από τουρκικά νοσοκομεία
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Η υπόσχεση που έδωσε στον γιατρό που την βοήθησε να κάνει άμβλωση
Οι ενδιάμεσες κάλπες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες
Ο «Cat in the Hat» έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους
Τα σκανταλιάρικα τρωκτικά φαίνεται να παλεύουν και να χτυπιούνται κοντά στην κίτρινη γραμμή της αποβάθρας
Οι τολμηρές αποφάσεις, οι καινοτομίες, η γενναιότητα, τα λάθη
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Απελάσεις, αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και ριζικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος
Βιντεοσκόπησε το έγκλημα και το έστειλε στην πρώην του, πριν αυτοκτονήσει
Η ακτιβίστρια, φεμινίστρια και δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να κατηγορεί το Κίεβο για «κρατική τρομοκρατία»
Βίντεο δείχνει τον Νταβούτογλου να κατηγορεί ευθέως την τουρκική κυβέρνηση για διαφθορά
Ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «multi-alignment» μιλά στην ATHENS VOICE για την Ουκρανία, την Ευρώπη, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μετανάστευση
Πώς κατάφερε να τη βρει με τη βοήθεια τηλεοπτικής εκπομπής
Κίνδυνος για πλημμύρες, ξηρασία και ακραία ζέστη
Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό των χιλιάδων αγνοουμένων
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Καταρρέει η διπλωματική οδός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.