Κοσμος

Νέα φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Έκλεισε σήμερα 30 χρόνια τροχιάς στο διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Νεφελώματα από το γειτονικό γαλαξία Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος © NASA, ESA & STScI

Με μία νέα εντυπωσιακή φωτογραφία, γαλαξία 163.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη, γιόρτασε τα 30 του χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Τα 30 χρόνια της λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» (Hubble), του οποίου οι εμβληματικές φωτογραφίες έχουν αναθεωρήσει τις γνώσεις μας για το Σύμπαν. Μάλιστα, γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία που απεικονίζει τα νεφελώματα NGC 2014 και NGC 2020, τα οποία απαρτίζουν μια τεράστια περιοχή δημιουργίας άστρων στο γειτονικό γαλαξία Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, σε απόσταση περίπου 163.000 ετών φωτός από τη Γη.

Η εικόνα βαφτίστηκε «Κοσμικός Ύφαλος», επειδή θυμίζει βυθό θάλασσας και το φως της προέρχεται, μεταξύ άλλων, από πολύ φωτεινά μεγάλα άστρα, δεκαπλάσια από τον Ήλιο μας. Το μικρότερο γαλαζωπό νεφέλωμα της φωτογραφίας έχει διαμορφωθεί από ένα άστρο μαμούθ (της κατηγορίας Wolf-Rayet) με φωτεινότητα περίπου 200.000 μεγαλύτερη του Ήλιου και μάζα 15 φορές μεγαλύτερη.

Το τηλεσκόπιο, μια κοινή αποστολή της αμερικανικής (NASA) και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA), είχε εκτοξευθεί στις 24 Απριλίου 1990 και είχε τεθεί σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Έκτοτε έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην αστρονομία, ενώ με τις φωτογραφίες του έχει κάνει το Σύμπαν πιο προσιτό και γοητευτικό από κάθε άλλη φορά για το ευρύ κοινό.

Το τηλεσκόπιο έχει κάνει έως τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια παρατηρήσεις, από τις οποίες έχουν προκύψει περισσότερες από 17.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ