Κοσμος

«Πρέσινγκ» Μπλίνκεν στην Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας

Οι δυο πλευρές βρίσκονται για την ώρα αρκετά κοντά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπλίνκεν παροτρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας
© EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Γάζα: Ο Μπλίνκεν παροτρύνει τη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Δευτέρα τη Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναμενόταν να συναντηθούν τη Δευτέρα με διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου στο Κάιρο για να δώσουν απάντηση στην πρόταση σταδιακής εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

«Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια πρόταση που είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

«Το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο λαό της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είναι η Χαμάς. Πρέπει να αποφασίσουν και πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα", είπε. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση».

Γάζα: Τι προτείνει το Ισραήλ

Μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η πρόταση του Ισραήλ συνεπάγεται μια συμφωνία για την απελευθέρωση λιγότερων από 40 από τους περίπου 130 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που φυλακίζονται στο Ισραήλ.

Μια δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα συνίστατο σε μια «περίοδο διαρκούς ηρεμίας» - η συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Συνολικά 253 όμηροι συνελήφθησαν σε μια επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης περίπου 1.200 Ισραηλινοί, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Ο Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, τον πρώτο σταθμό του τελευταίου από μια σειρά ταξιδιών στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες - ο κύριος διπλωματικός υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ - δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, εάν δεν υπήρχε σχέδιο που να διασφαλίζει ότι δεν θα πληγούν οι άμαχοι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας έχουν στριμωχτεί στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη του θύλακα, έχοντας αναζητήσει εκεί καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το Ισραήλ λέει ότι οι τελευταίοι μαχητές της Χαμάς έχουν καταφύγει εκεί και ότι θα ξεκινήσει σύντομα επίθεση για να τους εξολοθρεύσει.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.