Κοσμος

Πρώτο Ραμαζάνι στον μουσουλμανικό κόσμο με κορωνοϊό (εικόνες)

Θα ανοίξουν τα τεμένη στους πιστούς; – Ανησυχία για τη νηστεία εν μέσω πανδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός, Ραμαζάνι
Προετοιμασίες στο Πακιστάν για ένα πολύ διαφορετικό Ραμαζάνι © EPA/BILAWAL ARBAB

Αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για εκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο στη σκιά μιας πανδημίας και οι ανησυχίες είναι πολλές.

Για εκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο αρχίζει επισήμως από σήμερα ο «ιερός μήνας» του Ραμαζανιού, ο οποίος φέτος θα είναι διαφορετικός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν λάβει πολλές κυβερνήσεις.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το Ραμαζάνι αρχίζει το απόγευμα της 23ης Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 «ιερών ημερών» οι μουσουλμάνοι νηστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σταματούν τη νηστεία με τη δύση του ηλίου. Σημεία αναφοράς του Ραμαζανιού είναι οι ιερείς πόλεις, Μέκκα, Μεδίνα και το τέμενος του Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ. Όλοι αυτοί οι τόποι στο Ραμαζάνι του κορωνοϊού θα είναι άδειοι και οι πιστοί μουσουλμάνοι καλούνται να προσεύχονται από το σπίτι. Ωστόσο, από χθες κιόλας εμφανίστηκαν οι πρώτοι απείθαρχοι. Στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας, της μεγαλύτερης σε μουσουλμανικό πληθυσμό χώρας στον κόσμο, κάποιοι πιστοί μετέβησαν σε τεμένη για τις προσευχές τους. Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας δήλωσαν ότι τα τεμένη θα είναι ανοικτά για τις βραδινές προσευχές του Taraweeh παρά τον κορωνοϊό και τις περί του αντιθέτου οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Θρησκευτικών Θεμάτων της χώρας. Στο Ατσέχ υπάρχει ένας νεκρός από κορωνοϊό και επτά κρούσματα.

ramadan-2.jpg
Άδειο τέμενος στη Χάγη της Ολλανδίας © EPA/PHIL NIJHUIS

ramadan-3.jpg
Μουφτής στο Πακιστάν © EPA/SHAHZAIB AKBER


Στο επίσης πολυπληθές Πακιστάν η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατη η καθολική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με τους κληρικούς για τη λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων προφύλαξης, όπως η απολύμανση των τεμενών και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας μεταξύ των πιστών.

Πάντως στο Ισλαμαμπάντ είναι πολλά τα τεμένη που αψηφούν το lockdown και παραμένουν ανοικτά στους πιστούς. Πιο κοντά στις οδηγίες της κυβέρνησης οι Σαουδάραβες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δείχνουν να σέβονται τα περιοριστικά μέτρα.

ramadan-4.jpg
Μουσουλμάνες με προστατευτικές μάσκες στην Ινδονησία © EPA/DEDI SINUHAJI

ramadan-5.jpg
Ραμαζάνι στην Ινδονησία © EPA/ADI WEDA


Πάντως η παρατεταμένη νηστεία λόγω του ιερού μήνα ανησυχεί τους γιατρούς. Οι ειδικοί εμμένουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό και η νηστεία φαίνεται να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος η αφυδάτωση είναι ένας ακόμα κίνδυνος για την υγεία των πιστών εξαιτίας της νηστείας.

Coronavirus: Spending Ramadan in lockdown - BBC News

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ