Κοσμος

Βουλγαρία: 45.000 απολύσεις σε ένα μήνα λόγω κορωνοϊού

Μόλις την Παρασκευή 3 Απριλίου έχασαν τη δουλειά τους 7.178 άνθρωποι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλγαρία κορωνοϊός
Αυξάνονται οι απολύσεις λόγω κορωνοϊού στη Βουλγαρία © EPA/VASSIL DONEV

Δραματικά αυξάνονται οι άνεργοι λόγω κορωνοϊού στη Βουλγαρία, η οποία μετρά περισσότερους από 45.000 εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο μήνα.

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των απολύσεων στη Βουλγαρία λόγω κορωνοϊού. Στη γειτονική χώρα, μέσα σε ένα μήνα, από τις 13 Μαρτίου όταν και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι και τις 6 Απριλίου περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας απασχόλησης Κρεμένα Κάλτσεβα δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ) ότι μόνο σε μία ημέρα, στις 3 Απριλίου, 7.178 άτομα προστέθηκαν στο μητρώο ανεργίας. Από αυτούς, τουλάχιστον οι 5.000 είχαν χάσει τη δουλειά τους (άμεσα ή έμμεσα) εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τις 236.000. Οι περισσότερες απολύσεις προέρχονται από κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορικές εταιρείες, την ώρα που η χώρα «μάχεται» ενάντια στον κορωνοϊό, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα και 581 έχουν μολυνθεί.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, το 12% έχει απολύσει ή πρόκειται να απολύσει προσωπικό. Στο χειρότερο σενάριο, το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει έως και 15% μέχρι το τέλος του 2020 και ο αριθμός των ανέργων σε 350.000.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης εγκαινίασε νέα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει τα κυβερνητικά μέτρα και καλύπτει τομείς που βρίσκονται εκτός του πεδίου των κρατικών ενισχύσεων. Τα προγράμματα αφορούν κυρίως στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ