Κοσμος

Βουλγαρία: 45.000 απολύσεις σε ένα μήνα λόγω κορωνοϊού

Μόλις την Παρασκευή 3 Απριλίου έχασαν τη δουλειά τους 7.178 άνθρωποι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλγαρία κορωνοϊός
Αυξάνονται οι απολύσεις λόγω κορωνοϊού στη Βουλγαρία © EPA/VASSIL DONEV

Δραματικά αυξάνονται οι άνεργοι λόγω κορωνοϊού στη Βουλγαρία, η οποία μετρά περισσότερους από 45.000 εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους τον τελευταίο μήνα.

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των απολύσεων στη Βουλγαρία λόγω κορωνοϊού. Στη γειτονική χώρα, μέσα σε ένα μήνα, από τις 13 Μαρτίου όταν και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι και τις 6 Απριλίου περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας απασχόλησης Κρεμένα Κάλτσεβα δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ) ότι μόνο σε μία ημέρα, στις 3 Απριλίου, 7.178 άτομα προστέθηκαν στο μητρώο ανεργίας. Από αυτούς, τουλάχιστον οι 5.000 είχαν χάσει τη δουλειά τους (άμεσα ή έμμεσα) εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τις 236.000. Οι περισσότερες απολύσεις προέρχονται από κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορικές εταιρείες, την ώρα που η χώρα «μάχεται» ενάντια στον κορωνοϊό, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα και 581 έχουν μολυνθεί.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, το 12% έχει απολύσει ή πρόκειται να απολύσει προσωπικό. Στο χειρότερο σενάριο, το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει έως και 15% μέχρι το τέλος του 2020 και ο αριθμός των ανέργων σε 350.000.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης εγκαινίασε νέα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει τα κυβερνητικά μέτρα και καλύπτει τομείς που βρίσκονται εκτός του πεδίου των κρατικών ενισχύσεων. Τα προγράμματα αφορούν κυρίως στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ