Κορωνοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λιβύη
Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών
Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Λιβύης, η οποία συνεχίζει και βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Παρά τις εμπόλεμες συγκρούσεις που κυριαρχούν στη χώρα, το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Λιβύη είναι γεγονός. Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σε περιοχές που ελέγχουν και οι δύο βασικές αντιμαχόμενες πλευρές στη λιβυκή σύρραξη, ενημέρωσε για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως, γιατροί δήλωσαν ότι ο ασθενής έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες υγείας.
Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση, πολιορκεί την πρωτεύουσα, προσπαθεί να την κυριεύσει από τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε τα μέρη να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν: χθες καταγράφηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί με τη χρήση βαρέων πυροβόλων και μάχες εκ του συστάδην.
«Το σύστημα υγείας βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης ήδη προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός», επισήμανε η Ελίζαμπεθ Χοφ, επικεφαλής της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) στη Λιβύη.
Ο εξοπλισμός για να γίνονται εξετάσεις σπανίζει, ελάχιστα μέσα προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι διαθέσιμα, ενώ λιγοστό είναι επίσης το ίδιο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά στην επαρχία, πρόσθεσε η Χοφ.
«Υπάρχει εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «αλλά δεν έχει διατεθεί ακόμη χρηματοδότηση για την εφαρμογή του», στηλίτευσε η επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΫ.
Ο αποκλεισμός λιμένων όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή πετρελαίου από παραστρατιωτικούς φυλών προσκείμενων στον ΛΕΣ στην ανατολική Λιβύη έχει στερέψει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης στην Τρίπολη, που χρηματοδοτεί τους κρατικούς θεσμούς και εγγυάται τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών σε όλη τη χώρα.
Μια γιατρός που εργάζεται σε κέντρο υγείας στην Τρίπολη σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πληρώθηκε τελευταία φορά κάποια στιγμή πέρυσι.
Η παράλληλη κεντρική τράπεζα, στη Βεγγάζη, που έχει ιδρυθεί από την κυβέρνηση η οποία συνδέεται με τον στρατάρχη Χάφταρ, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι κατέβαλε μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς στην ανατολική Λιβύη, για πρώτη φορά εντός του 2020. Όμως γιατρός στην περιοχή αντέτεινε ότι δεν είδε να πιστώνεται κανένα ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στη Βεγγάζη αρνήθηκαν να εργαστούν, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους δίνονται επαρκής εξοπλισμός προστασίας, τόνισε γιατρός. Το πρόβλημα επιλύθηκε αργότερα, κατά πληροφορίες.
Στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι δυτικά της Τρίπολης που ελέγχουν παραστρατιωτικοί πιστοί στην ΚΕΣ, εταιρείες καθαρισμού έκαναν απολύμανση σε πάρκα και δημόσιους κήπους. Εθελοντές έκαναν διανομή χειρουργικών μασκών και γαντιών καθώς κάτοικοι έμπαιναν σε τράπεζες, όπου φρέσκα διαγράμματα έδειχναν στους ανθρώπους πού να στέκονται ώστε κάθε πελάτης να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον άλλο.
«Αν απλώς μείνουμε άπρακτοι, αν δεν κάνουμε τίποτα περιμένοντας την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», σχολίασε ο Τάχερ Αλζαρούκ, 55χρονος εθελοντής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.