Κοσμος

Κομισιόν: Να απομακρυνθούν οι μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα © EPA/CLEMENS BILAN

Η Κομισιόν ζητά απομάκρυνση των μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Υπέρ της επανεκκίνησης του διαλόγου με την Τουρκία τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και τα τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.   

«Στόχος είναι η επανέναρξη του διάλογου αλλά και να αναπτύξουμε έναν τρόπο για μείωση της έντασης και της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η γερμανίδα ανώτατη αξιωματούχος, η οποία νωρίτερα είχε καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα. «Θα συζητήσουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση για τη μείωση της έντασης και της πίεσης στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σεβασμός και στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην πρόσβαση στο άσυλο», υπογράμμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα είναι ευρύτερη, θα αφορά τη Συρία και άλλα θέματα αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «Θα τα βάλουμε κάτω, βήμα βήμα, θα δούμε τι λέει η κάθε πλευρά και θα διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο θετικό τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση με τους μετανάστες θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», επανέλαβε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο σαφές της μήνυμα με αποδέκτες τους αξιωματούχους στην Άγκυρα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ