Κοσμος

Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε: Στηρίζουμε Ελλάδα στο μεταναστευτικό

«Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές» επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο
Ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο/ © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στήριξη στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Η κοινή δήλωση.

Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ισχυρή απόρριψη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς» σημειώνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Και προστίθεται: «ΕΕ και τα κράτη - μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές». Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ακόμη πως η Ευρώπη θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις διά ξηράς ή θαλάσσης.

«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών» αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Σημειώνουν, δε, πως η στήριξη συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η στενή συνεργασία στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

Κροατία: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νίκος Δένδιας
Κροατία: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νίκος Δένδιας/ © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη - μέλη» προστίθεται στην κοινή δήλωση -μια έμμεση αναφορά και στην Κύπρο που δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες ροές. «Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης» συμπληρώνεται.

Για την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πολύπαθο Ιντλίμπ της Συρίας, η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί «ανείπωτο ανθρώπινο πόνο» και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης, τον Μάρτιο του 2011.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνουν έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και αναγνωρίζουν επίσης την πίεση που δέχεται η Τουρκία από τις προσφυγικές ροές.

Το Συμβούλιο ακόμη λαμβάνει υπ' όψιν του το αποτέλεσμα της συνάντησης (σ.σ. έγινε την Πέμπτη) μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και επαναλαμβάνει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση εκεχειρία, να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, τόσο από ξηράς όσο και από αέρος και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.

Η στήριξη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα έρχεται την ώρα που παραμένει τεταμένη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ