- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κοροναϊός: Έκκληση για βοήθεια από την ελληνική κοινότητα της Ταϊβάν
Ο Σαλονικιός Βασίλης Τσοτσόλης ζει στην Ταϊβάν και μας εξηγεί τι συμβαίνει
Ένας Έλληνας στην Ταϊβάν εξηγεί για είναι απαραίτητο με αφορμή τον κοροναϊό να ενταχθεί η χώρα στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Βασίλης είναι Σαλονικιός. Τι κάνει ένα Σαλονικιός στην Ταϊπέι; Παίζει και διδάσκει μουσική. Η ελληνική κοινότητα της Ταϊβάν μετράει μόλις 100 άτομα. Οι περισσότεροι διδάσκουν σε σχολές καλών τεχνών, κάποιοι, έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Πριν από λίγες ημέρες, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε μία επιστολή. «Η ελληνική κοινότητα στηρίζει τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Η επιστολή που απευθύνεται προς την Βουλή των Ελλήνων, γράφτηκε στα αγγλικά και στα ελληνικά. Ένας εκ των συγγραφέων είναι και ο Βασίλης.
Οι Έλληνες της Ταϊπέι ζητούν να μπει το νησί τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να έχουν άμεση πληροφόρηση για τον Κοροναϊό. «Την στιγμή που υπάρχει ένας τέτοιος παγκόσμιος συναγερμός, δεν νοείται καμία χώρα να παραμένει εκτός Π.Ο.Υ.», λέει ο Βασίλης. «Η Ταϊβάν είναι μία χώρα 23 εκατομμυρίων ανθρώπων και αυτή τη στιγμή η επίσημη πληροφόρηση δεν φτάνει μέχρι το νησί μας. Από το 2017 η χώρα δεν μπορεί να λάβει μέρος στον Π.Ο.Υ. ούτε ως παρατηρήτρια. Το τι συζητιέται σε αυτές τις συνεδριάσεις το μαθαίνουμε έμμεσα. Απευθυνόμαστε δηλαδή σε φιλικές χώρες. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αλυσίδα πληροφόρησης. Η Κίνα εγγυάται ότι φροντίζει την Ταϊβάν αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια». Ο Βασίλης αποδίδει τον αποκλεισμό της Ταϊβάν στις κακές σχέσεις Ταϊβάν-Κίνας. Όπως λέει, η Ταϊβάν έζησε κάτι αντίστοιχο και το 2003 με το SARS: «Κανένας εμπειρογνώμονας δεν επισκέφτηκε την χώρα, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε… κι έτσι η Ταϊβάν θρήνησε 70 νεκρούς παρότι η Κίνα υποστήριζε ότι μεριμνά για την Ταιβάν».
Ο Έλληνας μουσικός υποστηρίζει πως η συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είχε και πολλά οφέλη: «Η Ταϊβάν έχει ένα από τα πιο σύγχρονα υγειονομικά συστήματα του κόσμου. Ένα σύστημα χαμηλού κόστους. Στην Ταϊβάν έρχονται γιατροί από το εξωτερικό για να μάθουν τεχνικές χειρουργικής και μικροχειρουργικής. Η χώρα λοιπόν έχει εμπειρία, έχει τεχνολογία, έχει και εξαιρετική οργάνωση. Συνεπώς θα μπορούσε να συνεισφέρει στην καταπολέμηση του ιού».
Θέση στο πρόβλημα παίρνει και ο Πρέσβης της Ταϊβάν στην Ελλάδα Sherman Kuο: «Στο αίτημά τους οι Έλληνες απευθύνονται στην ελληνική Βουλή και τους πολίτες ζητώντας να υποστηρίξουν τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Π.Ο.Υ. Ο λόγος είναι απλός... Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Έπειτα, ο ιός δεν έχει σύνορα. Η εξαίρεση της Ταϊβάν από τον Π.Ο.Υ. μπορεί να αποτελέσει διαρροή, για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Η συμμετοχή της Ταϊβάν στον Π.Ο.Υ. θα προστατέψει τους πολίτες της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, και θα εμποδίσει την εξάπλωση αυτού του τρομερού ιού».
Όπως λέει ο Βασίλης Τσοτσόλης, οι Έλληνες της Ταϊβάν νιώθουν γενικά αποκομμένοι ακόμα και από την χώρας τους, την Ελλάδα. «Στην Ταϊβάν δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο, ούτε καν κάποιο γραφείο. Όταν οι Έλληνες της Ταϊβάν θέλουν, για παράδειγμα, να κάνουν μία συναλλαγή με ελληνική τράπεζα, πρέπει να φύγουν από το νησί και να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα ή να πάρουν το αεροπλάνο και να ταξιδέψουν μέχρι το ελληνικό προξενείο της Σεούλ, του Τόκιο, του Χονγκ Κονγκ…».
Για τον Έλληνα μουσικό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει την Ταϊβάν και να έρθει σε επαφή με την ελληνική κοινότητα. «Οι δυο χώρες αυτή τη στιγμή δεν έχουν οικονομικές σχέσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να υπάρξει αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Ταϊπέι, ώστε μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν και οικονομικές σχέσεις».
Αυτή τη στιγμή, στην Ταϊβάν, υπάρχουν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνaϊού και ένας θάνατος. Πολλές είναι οι χώρες που υποστηρίζουν δημόσια τη συμμετοχή της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων 14 χωρών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.