- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μαδούρο ανοικτός σε έναν «διάλογο» με τις ΗΠΑ
«Μια σχέση σεβασμού και διαλόγου οδηγεί σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι κερδισμένοι»
Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ανοικτός σε «διάλογο» με τις ΗΠΑ, την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό πρόκειται να συναντηθεί με τον Πομπέο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτός σε έναν «διάλογο» με τις ΗΠΑ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ένα νέο είδος σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο το βράδυ στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.
«Αν υπάρχει σεβασμός (…) κι αν υπάρχει διάλογος, μια ανταλλαγή ειλικρινών πληροφοριών, τότε να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος σχέσης», δήλωσε ο Μαδούρο.
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον του Καράκας, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας του.
«Μια σχέση σεβασμού και διαλόγου οδηγεί σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι κερδισμένοι. Μια σχέση αντιπαράθεσης θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι χαμένοι», τόνισε ο Μαδούρο.
Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή του σε μεγάλο αμερικανικό μέσο από τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι ΗΠΑ και περίπου 50 άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από πέρυσι τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποδέχθηκε χθες Κυριακή τον Γκουαϊδό στη Μπογοτά, όπου σήμερα θα συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
«Πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Ντούκε στο Twitter αργά χθες το βράδυ. «(…) υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα», πρόσθεσε.
Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του ανήρτησε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για τη στήριξη του Ντούκε και πρόσθεσε ότι το ταξίδι αυτό «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιστροφή μου στη χώρα μας θα είναι γεμάτη καλά νέα», τόνισε.
Εξάλλου στην Κολομβία ο Γκουαϊδό πρόκειται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από όπου ξεκινά μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Βενεζουέλας», «ανυπομονώ να τον συναντήσω», επιβεβαίωσε ο Πομπέο μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο το οποίο τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Μπογοτά.
«Η αποστολή μας στη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Βενεζουελάνοι αξίζουν ένα καλύτερο 2020 (…) Ο Μαδούρο είναι καταστροφέας. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα για να πάνε στη χώρα που επισκέπτομαι, την Κολομβία», τόνισε ο Πομπέο.
Μάλιστα σύμφωνα με την Washington Post ο Γκουαϊδό σκοπεύει να μεταβεί στο Ναβός της Ελβετίας όπου ξεκινά αύριο το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από όπου θα καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση στον Μαδούρο.
Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ελπίζουν επίσης ο Γκουαϊδό να μπορέσει να συναντηθεί και με τον Τραμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.