- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Airbnb: Δικαστικός θρίαμβος -«Δεν είναι κτηματομεσιτική εταιρεία»
Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ
Θρίαμβος της Airbnb στο Δικαστήριο της ΕΕ. Δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους νόμους για την κτηματαγορά.
Η Airbnb πέτυχε σήμερα μια νίκη έναντι των γάλλων ξενοδόχων ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάνθηκε πως η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα τουριστικών μισθώσεων δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η δραστηριότητα της Airbnb είναι μια «υπηρεσία διαμεσολάβησης» η λειτουργία της οποίας διέπεται από μια ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Ένωση για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP), η οποία είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, υποστήριζε ότι πρέπει να υπόκειται στην οδηγία που αφορά τους κτηματομεσίτες.
Η AHTOP υποστήριζε πως η Airbnb Ιρλανδίας, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επαγγελματική ταυτότητα και συνεπώς παραβιάζει τους γαλλικούς κανόνες (τον αποκαλούμενο νόμο Hoguet) που ισχύουν για τους κτηματομεσίτες.
Εξάλλου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ακολουθώντας τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα, έκρινε πως η Airbnb μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή μέτρων, όπως ο νόμος Hoguet, που περιορίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, επειδή τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτή την απόφαση και θέλουμε να προχωρήσουμε συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με τις πόλεις πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού», αντέδρασε η Airbnb με δήλωσή της που μεταδόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.