- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διεθνής Αμνηστία: Πάνω από 100 νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον πλήθους διαδηλωτών
Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις ταραχές του Ιράν αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε 21 ιρανικές πόλεις στις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εναντίον πλήθους διαδηλωτών από ταράτσες και σε μία περίπτωση, από ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή έπειτα από την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης κατά τουλάχιστον 50%. Περίπου 1.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις έχουν καταλαγιάσει, μία μέρα μετά την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι θα αναλάβουν «αποφασιστική» δράση αν δεν σταματήσει η αναταραχή. Iρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εννέα νεκρούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ανάμεσα στα θύματα, συγκαταλέγονται τέσσερις διαδηλωτές, τρία μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και δύο αστυνομικοί στον απολογισμό που δίνουν τα ιρανικά μμε.
Η Διεθνής Αμνηστία «πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, με αναφορές να κάνουν λόγο έως και 200 νεκρούς», υπογράμμισε σε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τη χρήση «φονικής βίας» εναντίον «ειρηνικών» συναθροίσεων.
Οι αναφορές «αποκάλυψαν ένα οδυνηρό μοτίβο παράνομων εκτελέσεων από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν υπερβολική και φονική βία για να συντρίψουν τις κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε η ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας «έλαβαν το πράσινο φως για να συντρίψουν» τις διαδηλώσεις.
Μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ασφαλείας δεν επέστρεψαν τις σορούς στις οικογένειες των θυμάτων και εξανάγκασαν άλλους να θάψουν γρήγορα πτώματα χωρίς να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη νεκροψία, τονίζεται.
Ο Γκολαμχοσεϊν Εσμαϊλί, εκπρόσωπος της ιρανικής δικαστικής αρχής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η ηρεμία έχει αποκατασταθεί.
Ωστόσο βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αψηφώντας τον αποκλεισμό στο διαδίκτυο που έχει επιβληθεί από το Σάββατο, δείχνουν διαδηλώσεις να συνεχίζονταν σε αρκετές πόλεις χθες το βράδυ και την έντονη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους.
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και αστυνομικοί έχουν επίσης σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Τρεις μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου κοντά στην Τεχεράνη, μετέδωσε χθες το ημι-κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι Ιρανοί εκφράζουν την οργή τους για το χαμηλό βιοτικό τους επίπεδο, την κρατική διαφθορά και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.
«Οι αρχές πρέπει να θέσουν αμέσως τέλος σε αυτή τη βίαιη και θανατηφόρα καταστολή», δήλωσε ο Φιλίπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η ΜΚΟ ανέφερε ότι βάσισε τις πληροφορίες της σε «επαληθευμένες εικόνες από βίντεο, μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν επί τόπου και σε πληροφορίες» που έλαβε από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτός του Ιράν.
Νωρίτερα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη χρήση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών και κάλεσε τις αρχές του Ιράν να θέσουν υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.