Κοσμος

«Πυροβολήστε τους στα πόδια» -Οι ακραίες προτάσεις που φέρεται να έκανε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό

Το τείχος, η τάφρος με φίδια ή αλιγάτορες, και οι εκρηκτικές σχέσεις Τραμπ με συνεργάτες του

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trump-donald
Ντόναλντ Τραμπ © EPA/Chris Kleponis

Αποκαλύψεις σε νέο βιβλίο για τον «ζήλο» του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να πυροβολούν οι συνοριακές Αρχές των ΗΠΑ τους μετανάστες στα πόδια, για να τους επιβραδύνουν όταν επιχειρούν να μπουν παράνομα στη χώρα, ενώ είχε δώσει εντολή στους συμβούλους του να κλείσουν τελείως τα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με απόσπασμα βιβλίου που δημοσίευσαν την Τρίτη οι New York Times.

«Ιδιωτικά, ο πρόεδρος είχε συχνά μιλήσει για την ενίσχυση ενός συνοριακού τείχους με μία τάφρο, γεμάτη με φίδια ή αλιγάτορες, προτρέποντας τους βοηθούς του να ζητήσουν μία εκτίμηση του κόστους», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι των Times Michael D. Shear και Julie Hirschfeld Davis στο βιβλίο τους «Border Wars: Inside Trump's Assault on Immigration».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε ηλεκτροφόρο τείχος, με καρφιά στην κορυφή που θα μπορούσαν να τρυπήσουν την ανθρώπινη σάρκα. Αναφέρουν παράλληλα ότι ο Τραμπ αν και είχε προτείνει δημοσίως οι στρατιώτες να πυροβολούν μετανάστες στην περίπτωση που πετούν πέτρες, έκανε πίσω όταν συνεργάτες του τού είπαν ότι ήταν παράνομο. 

Το βιβλίο βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της διοίκησης, με τους συγγραφείς του να κάνουν λόγο για μία «φρενήρη εβδομάδα προεδρικών μαχών» κατά τη διάρκεια της οποίας ο «ζήλος» του Τραμπ να σταματήσει την μετανάστευση τον είχε οδηγήσει σε μία αναζήτηση λύσεων που «η μία ήταν πιο ακραία από την άλλη».

Όπως τονίζει ο Guardian, οι αποκαλύψεις των Times συνάδουν με τη δημόσια στάση του Αμερικανού προέδρου στο ζήτημα των μεταναστών που έφταναν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Τον περασμένο χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει δημοσίως οι στρατιωτικοί να πυροβολούν τους μετανάστες που τους πετούν πέτρες.

Αν και τελικά έκανε πίσω και οι ακραίες προτάσεις του δεν πραγματοποιήθηκαν, φέρεται να απέλυσε βοηθούς και συμβούλους οι οποίοι αντέδρασαν σε αυτές.

Το βιβλίο μάλιστα κάνει λόγο για ένταση στις σχέσεις Τραμπ με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν η οποία συχνά αναγκαζόταν να του λέει ότι είτε του αρέσει ή όχι δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες.

Τελικά, η Νίλσεν απομακρύνθηκε, κατόπιν προτροπής του βοηθού του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, «αρχιτέκτονα» της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ, ο οποίος φέρεται να επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ήταν λάθος για τα στελέχη της κυβέρνησής του να παρουσιάζουν νομικά εμπόδια για την εφαρμογή των ιδεών του.

Παρά το γεγονός ότι το τείχος του Τραμπ, η κατασκευή του οποίου έχει πλέον ξεκινήσει αφότου το Πεντάγωνο αποδέσμευσε κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότησή του, δεν έχει ακόμα τάφρο με φίδια και αλιγάτορες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκεφτεί άλλους τρόπους για να κρατά μακριά τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Guardian, κατά την ακροαματική διαδικασία σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, δικηγόροι μεταναστευτικού δικαίου ζήτησαν από δικαστές να μπλοκάρουν μια καίρια αντιμεταναστευτική πολιτική, που υποχρεώνει τους αιτούντες άσυλο να περιμένουν για την εκδίκαση της υπόθεσή τους στο Μεξικό, όπου δεν είναι ασφαλείς και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε νομική υπεράσπιση.

Σε μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η οργάνωση Human Rights First, αναφέρεται ότι υπήρξαν πάνω από 340 δημόσιες καταγγελίες για βιασμούς, απαγωγές, βασανιστήρια και άλλα βίαια εγκλήματα εις βάρος αιτούντων άσυλο που επέστρεψαν στο Μεξικό, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω μείωση του ετήσιου πλαφόν για τις υποδοχές προσφύγων, με το όριο να φτάνει στο κατώτατο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ, όπως γράφει η Guardian.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ