Κοσμος

Έλληνες οι τρεις από τους 10 υποψήφιους προέδρους της Ρουμανίας;

Θα μπορούσε… Ποιοι είναι οι Paleologu, Diakonu και ο Iohannis;

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρουμανία, εκλογές
Ρουμανία, εκλογές / © EPA/ROBERT GHEMENT

Ρέει ελληνικό αίμα στους υποψήφιους για την προεδρία της Ρουμανίας; Ποιοι είναι Paleologu, Diakonu και ο Iohannis που ακούγονται σαν Έλληνες;

Στις 10 Νοεμβρίου οι Ρουμάνοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο χώρας. Πιθανότερη έκβαση θεωρείται το τελικό αποτέλεσμα να κριθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου. Συνολικά οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο της βαλκανικής χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι δέκα και όλοι στέκονται απέναντι στον Klaus Iohannis, ο οποίος ανήλθε στην προεδρία το 2014 και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

71059685_2503857299653541_4511412679688060928_n.jpg


Οι γείτονες Ρουμάνοι που αισθάνονται λιγότερο Βαλκάνιοι από όλους μας στη βαλκανική χερσόνησο εκλέγουν πρόεδρο κάθε πέντε χρόνια. Και στη Ρουμανία ένας εκ των υποψηφίων είναι συνταξιούχος…  ηθοποιός. θα έλεγε κανείς ότι η Ιταλία με τον Μπέμπε Γκρίλο άνοιξε τον δρόμο για νέες σταδιοδρομίες σε συνταξιούχους κωμικούς στην γηραιά ήπειρο. Η Ουκρανία με τη σαρωτική νίκη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι το πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα.

Άρωμα Ελλάδας;

Διαβάζοντας όμως τα ονόματα τριών εκ των πολλών υποψηφίων για την προεδρία της Ρουμανίας δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις μια… ελληνική χροιά στα επώνυμα των διεκδικητών της ψήφου: Paleologu, Diakonu και Iohannis. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι της Ρουμανίας που ακούγονται σαν… Έλληνες;

21482070.jpg
Klaus Iohannis / © EPA/BOGDAN CRISTEL


Klaus Iohannis: Μοιάζει σαν Ιωάννης αλλά στην πραγματικότητα το επίθετο του Ρουμάνου προφέρεται Γιοχάνις. Ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας είναι πολιτικός γερμανικής καταγωγής και ηγέτης του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος από το 2014, έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος του Δημοκρατικού Φόρουμ Γερμανών στη Ρουμανία από το 2002 μέχρι το 2013. Δεινός επικριτής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ρουμανίας και της πρωθυπουργού Viorica Dancila που είναι η βασική αντίπαλος του Iohannis στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας Klaus Iohannis προηγείται προς το παρόν στις δημοσκοπήσεις, αλλά η επανεκλογή του δεν έχει ακόμα κριθεί.

mircea-diaconu-768x415.jpg


Mircea Diakonu: Ο ηθοποιός που έγινε πολιτικός, ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος εξελίσσεται στην έκπληξη της εκλογικής μάχης. Γεννημένος στο Βλαντέστι στην ιστορική περιοχή της Βλαχίας που την εποχή της οθωμανικής επικυριαρχίας, έγιναν ηγεμόνες της αρκετοί Έλληνες Φαναριώτες. Έκανε το ντεμπούτο του στο σανίδι στις αρχές της δεκαετίας του '70 με έργο του Τρούμαν Καπότε και υπήρξε ενεργό μέλος της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου. Ο Diakonu και άλλοι συνάδελφοι του οργάνωσαν και έστειλαν ομάδες φοιτητών στα εργοστάσια της χώρας για να ξεσηκώσουν τους εργάτες σε μαζικές απεργίες. Ο συνταξιούχος ηθοποιός έχει διατελέσει ευρωβουλευτής. Η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε το 2008 και το 2012 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Victor Ponta. Η θητεία του κράτησε μόλις έναν μήνα καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διαπίστωσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της υπουργικής θέσης και της διευθυντικής θέσης του Diakonu σε θίασο της Ρουμανίας. Αν και ανεξάρτητος υποστηρίζεται από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Δηλώνει ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να τα βάλει με το «παράλληλο κράτος» της Ρουμανίας.

21605658.jpg
Theodor Paleologu / © EPA/ROBERT GHEMENT


Theodor Paleologu: Ο γιος της Ολυμπίας και του Αλεξάντρου Παλαιολόγου! Ιστορικός, διπλωμάτης και πολιτικός. Γεννημένος το 1973 στο Βουκουρέστι με σπουδές στο Παρίσι πάνω στη φιλοσοφία και μακρά ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει πρέσβης της Ρουμανίας στη Δανία και την Ισλανδία. Άφησε τη διπλωματία για μια πολιτική καριέρα με το δεξιό Λαϊκό Κίνημα του πρώην προέδρου Traian Basescu. Έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Πολιτισμού. 

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει επισήμως στη Ρουμανία στις 12 Οκτωβρίου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ