- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ξέφυγε η συζήτηση στη Μ.Βρετανία - Τζόνσον σε Κόρμπιν: Είσαι κότα
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου
Ξέφυγε η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το ν/σ που αποτρέπει το no-deal Brexit. Ο Τζόνσον θέλει εκλογές στις 15/10 κι αποκαλεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν «κότα».
Με πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων του νομοσχεδίου που αποτρέπει το no-deal Brexit, τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν «χλωριωμένη κότα».
«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το "νομοσχέδιο παράδοσης" που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», είπε αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».
Ο κ. Τζόνσον αρχικά αποκάλεσε τον αντίπαλό του «χλωριωμένη κότα» για την άρνησή του να συνταχθεί με πρόταση της κυβέρνησης για άμεση προκήρυξη εκλογών, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή των Κοινοτήτων. Στην συνέχεια φάνηκε να φωνάζει προς τον Εργατικό αρχηγό ότι είναι «μία μεγάλη μπλούζα κοριτσιού», που σημαίνει δειλός.
Χθες ο κ. Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα σε ψηφοφορία που επιτρέπει στην Βουλή να αναλάβει την νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία κανονικά ανήκει στην κυβέρνηση.
Χάρη σε αυτή την νίκη η αντιπολίτευση, με την βοήθεια 21 «ανταρτών» Συντηρητικών, καταθέτει σήμερα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει την κυβέρνηση να ζητήσει μετάθεση της εξόδου από την ΕΕ έως τα τέλη Ιανουαρίου εάν δεν έχει πετύχει συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου» έως τότε.
Πάντως νωρίτερα ο Κόρμπιν είχε ξεκαθαρίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.
«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.
«Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει».
Ντάουνινγκ Στριτ: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 17 Οκτωβρίου
Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει αργότερα απόψε την πρόταση για πρόωρες εκλογές και στην ιδανική περίπτωση θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία προτού να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ΜακΝτόνελ τόνισε επίσης ότι «δεν θα εξαπατηθούμε από τον Τζόνσον, γι' αυτό αναζητούμε κάθε πιθανό τρόπο ώστε, αφού εξασφαλίσουμε (την ψήφιση) του νόμου, να μην μπορεί να αποφύγει να τον τηρήσει και να τον εφαρμόσει».
«Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον δεν έχει κάνει τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τον νόμο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν είπε κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου αυτού στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «ο στόχος του (νομοσχεδίου) είναι πολύ απλός: να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.