- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση Μπολσονάρου στην Ευρώπη: «Δεν έχει να δώσει κανένα μάθημα»
Αυξάνονται οι πύρινες εστίες στον Αμαζόνιο παρά το διάταγμά του
Βραζιλία: «Η Ευρώπη δεν έχει να μας δώσει κανένα μάθημα» για το περιβάλλον, δηλώνει ο Μπολσονάρου, περιμένοντας την αμερικανική βοήθεια για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
«Η Ευρώπη δεν έχει να δώσει κανένα μάθημα» στη Βραζιλία για το περιβάλλον, δήλωσε σήμερα ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε σημαντικά χθες, παρά το διάταγμα που υπέγραψε την Τετάρτη ο Βραζιλιάνος πρόεδρος με το οποίο απαγόρευσε τις καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα για μια περίοδο 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των πυρκαγιών.
Δίνοντας συνέχεια στην προσωπική του διένεξη με τον Γάλλο πρόεδρο, ο ακροδεξιός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνομιλήσει με τον καθένα» για τον Αμαζόνιο, αλλά όχι με τον «αγαπητό Μακρόν», έπειτα από τα σχόλια του Γάλλου προέδρου για την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.
Την ίδια στιγμή, ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών της Ερνέστο Αραούζο και ο βουλευτής και γιος του προέδρου της Βραζιλίας ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, αναμένονταν σήμερα στον Λευκό Οίκο να έχουν συνομιλίες με «ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης», σύμφωνα με αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε ανακοινώσει χθες ο Μπολσονάρου.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται να έχει νεότερα αργότερα σήμερα από την επίσκεψη του γιου του και του ΥΠΕΞ στον Λευκό Οίκο και απάντηση στο αίτημά του προς τον πρόεδρο Τραμπ για βοήθεια στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Στην Αμαζονία ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών κατέγραψε σημαντική άνοδο μέσα σε ένα 24ωρο την Πέμπτη, όταν τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση καύσης. Ο στρατός έχει αναπτύξει από το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 αεροσκάφη και 3.900 άνδρες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Ωστόσο την Πέμπτη το βράδυ ο Μπολσονάρου είπε πως δεν είναι «αλήθεια» ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου «φλέγεται», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών».
Κατηγόρησε τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ότι «τροφοδοτούν» τη διεθνή ανησυχία για τις πυρκαγιές.
Ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών που καταγράφηκαν στη χώρα από τον Ιανουάριο είναι πάνω από 87.000, ο υψηλότερος αριθμός από το 2010, όταν καταγράφηκαν πάνω από 132.000 κατά την ίδια περίοδο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, ανέφερε ότι θα συνομιλήσει αργότερα σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Τόνισε πως υπάρχει μια επιθυμία στην χώρα του για «επιστροφή στην κανονικότητα», έπειτα από την ένταση Μπραζίλιας – Βερολίνου στις αρχές του Αυγούστου με την Γερμανία να αναστέλλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά.
Τότε ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει συμβουλεύοντας την Άγγελα Μέρκελ να «αναδασώσει τη Γερμανία».
Απαντώντας σήμερα σε δημοσιογράφο που του υπενθύμισε αυτές του τις δηλώσεις, ο Μπολσονάρου απάντησε: «Εκείνη (η Μέρκελ) δεν θέλει να έχει μια ρομαντική σχέση μαζί μου και εσείς θέλετε να περιπλέξετε τα πράγματα. Δεν είναι μόνο η Γερμανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που δεν έχει να μας δώσει κανένα μάθημα για το περιβάλλον».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.