- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Στη Ρωσία η λύση του μυστηρίου με τον έμπιστο του Ναπολέοντα
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το λείψανο του στρατηγού και ζητούν να γίνουν εξετάσεις DNA στη Γαλλία
Ρωσία-Γαλλία: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το λείψανο ενός στρατηγού του Ναπολέοντα.
Οι αρχαιολόγοι που πιστεύουν ότι εντόπισαν τα λείψανα ενός έμπιστου στρατηγού του Ναπολέοντα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στη Ρωσία (του Πατριωτικού Πολέμου του 1812 όπως τον αποκαλούν οι Ρώσοι), ζήτησαν να γίνουν εξετάσεις DNA στη Γαλλία, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ταυτότητα του νεκρού.
Ο Σαρλ Ετιέν Γκουντέν ντε λα Σαρμπονιέρ τραυματίστηκε βαρύτατα από βλήμα κανονιού στις 19 Αυγούστου 1812 κατά τη διάρκεια της μάχης της Βαλουτίνα Γκόρα, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Σμολένσκ. Του ακρωτηρίασαν το αριστερό πόδι και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα, σε ηλικία 44 ετών. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ.
Μετά από πολύμηνες έρευνες, η ομάδα των αρχαιολόγων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Πιερ Μαλινόφκσι –προέδρου του Γαλλορωσικού Ιδρύματος Ιστορικών και Στρατιωτικών Πρωτοβουλιών, που πρόσκειται στην ακροδεξιά– ανακάλυψε στις αρχές Ιουλίου οστά που φέρουν ίχνη από τραύματα παρόμοια με εκείνα του στρατηγού Γκουντέν.
Για να ταυτοποιηθούν τα λείψανα θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις DNA στη Γαλλία, είπε ο Μαλινόφσκι, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ρωσική Εταιρεία Στρατιωτικής Ιστορίας, που συμμετέχει επίσης σε αυτές τις έρευνες.
«Τους ζήτησα, και δεν το αρνήθηκαν, να πάρουν DNA από το λείψανο, να το στείλουν στη Γαλλία, στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο της Μασσαλίας», είπε, εξηγώντας ότι το γενετικό υλικό μπορεί να συγκριθεί εκεί με εκείνο του αδελφού του στρατηγού. «Για να επικυρωθεί, πρέπει να γίνει στη Γαλλία, όχι στη Ρωσία», συνέχισε, δηλώνοντας πάντως βέβαιος για το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα «γνωρίζουμε με ακρίβεια τα τραύματα του στρατηγού, την ηλικία του, το ύψος του».
Ένας απόγονος του στρατηγού, ο Αλμπερίκ ντ' Ορλεάν, που είχε προσκληθεί στη Μόσχα δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι το λείψανο ανήκει στον Γκουντέν. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα διασκέδαζε αλλάζοντας το πτώμα, μιμούμενος τα τραύματα που υπέστη στη μάχη», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα να επαναπατριστεί το λείψανο «με τις τιμές που του αξίζουν» και να ενταφιαστεί στο Μέγαρο των Απομάχων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο
Μια κίνηση δισεκατομμυρίων λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές που θυμίζει τις εξαγγελίες Τραμπ
Τι μπλοκάρει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες
Εξαπλώνονται οι διαμαρτυρίες
Συνεχίζεται το τεταμένο κλίμα στην γαλλική πρωτεύουσα
Η Έλεν Χέινς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Σε ποιους ισχυρούς άντρες απευθύνθηκε η πρώην πρέσβειρα, όταν κατάλαβε ότι κινδυνεύει η θέση της στην πρεσβεία
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του Ουκρανού προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Πόσοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί που διαδηλώνουν στις γαλλικές μεγαλουπόλεις;
Διασώσεις το κρατά στην αγκαλιά του και το κουνά για να το ηρεμήσει
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο
«Η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντική για το μέλλον μας»
Το γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο, βαθιά διχασμένο ανάμεσα σε τρία πολιτικά μπλοκ που ανταγωνίζονται για την εξουσία
«Το έθνος πενθεί» δηλώνει ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ
Όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg
Για ποιο λόγο σκαλίζουμε κολοκύθες – Ποιος ήταν ο «Stingy Jack»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.