- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης
Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τί οδήγησε στην αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ενημέρωση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση του κ. Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ προκειμένου να διεξέλθουν την πρόταση.
Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του Προέδρου αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.
Επανέλαβε ότι δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά.
Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».
Ανέφερε καταλήγοντας ότι το Προεδρικό λαμβάνει ήδη τις τοποθετήσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.