- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο κόσμος μας δεν είναι φτιαγμένος για γυναίκες
Αποκαρδιωτικά τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης διεθνούς διάσκεψης για την ισότητα των φύλων
Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι φτιαγμένος για τους άνδρες, όπως προκύπτει από μια διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων.
Οι διεθνείς ηγέτες δεν πραγματοποιούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι σε 1,4 δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες για ένα πιο δίκαιο μέλλον, σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη που παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων.
Η έρευνα δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει την προθεσμία του 2030 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και καμία χώρα δεν έχει φθάσει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου.
Περίπου 8.000 αντιπρόσωποι από τουλάχιστον 165 χώρες--από διεθνείς ηγέτες μέχρι ακτιβιστές--συμμετέχουν στη διάσκεψη Women Deliver στο Βανκούβερ.
Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται η ιδρύτρια του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo, μια Νιγηριανή που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και μια πακιστανή πρωταθλήτρια του σκουός που είχε παρεισφρήσει στους Ταλιμπάν παριστάνοντας το αγόρι.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται φεμινιστής, θα κηρύξει σήμερα την έναρξη της διοργάνωσης που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων--από την κλιματική αλλαγή και τις σεξιστικές διακρίσεις ως την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή.
Το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι επίσης ένα ζήτημα που θα συζητηθεί πολύ εν μέσω της ανησυχίας σχετικά με τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από μια σειρά αμερικανικών πολιτειών.
Η Κάτια Ίβερσεν, η πρόεδρος του Women Deliver, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει φθάσει σε ένα «σημείο καμπής» στο θέμα της ισότητας των φύλων.
«Υπάρχει ένας άνεμος συντηρητισμού--κάποιες φορές με την μορφή καταιγίδας--ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών», είπε η ίδια στο Ίδρυμα Thomson Reuters. Αλλά, η Ίβερσεν διακρίνει μια «τεράστια ορμή» σε θέματα ισότητας των φύλων και καλεί τους πάντες να «κάνουν μεγάλα όνειρα».
Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν αυτό ακριβώς όταν έθεσαν στο επίκεντρο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών τα κορίτσια και τις γυναίκες υποσχόμενοι ριζικές αλλαγές μέχρι το 2030.
Η νέα κατάταξη αξιολογεί 129 χώρες με βάση δεκάδες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν τις γυναίκες είτε πρόκειται για την υγεία, την παιδεία, την βία ή την εργασία.
Προειδοποίηση
Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ το Κονγκό, η ΛΔ Κονγκό και το Τσαντ στις τελευταίες θέσεις.
Σχεδόν το 40% των γυναικών και κοριτσιών --1,4 δισεκατομμύρια-- ζουν σε χώρες που, ως προς την επίτευξη των στόχων, χαρακτηρίζονται «πολύ αρνητικά» και άλλο 1,4 δισεκ. σε χώρες που χαρακτηρίζονται «αρνητικά».
Μόλις το 8% των κοριτσιών και γυναικών ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται «θετικά». Καμία χώρα δεν έλαβε «άριστα», ενώ ο παγκόσμιος μέρος όρος ήταν «αρνητικός».
Η Μελίντα Γκέιτς, η συνιδρύτρια του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και ομιλήτρια στη διάσκεψη, χαρακτήρισε την έκθεση "προειδοποίηση για τον κόσμο".
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εντυπωσιακά θετικές ιστορίες, όπως επισημαίνει η εταιρεία Equal Measures 2030 (EM2030), που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του καταλόγου.
Για παράδειγμα η Σενεγάλη έχει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στη βουλή της (42%) σε σχέση με την Δανία, ενώ τρεις στις τέσσερις Κενυάτισσες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή γυναίκες σε σχέση με πολλές πλουσιότερες χώρες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν εκπληρώνουν πάντα τις δεσμεύσεις τους.
Η Γεωργία, το Μαλάουι και το Βιετνάμ έχουν καλύτερη βαθμολογία από το αναμενόμενο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ το αντίθετο ισχύει για τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.