Κοσμος

Η αλήθεια για τα συνεχή μπλακ άουτ της Βενεζουέλας

Είναι πολύ πιο απλή από τις θεωρίες συνωμοσίας του Μαδούρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενεζουέλα
Βενεζουέλα / © EPA/Miguel Gutiérrez

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος στη Βενεζουέλα επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διατείνεται ότι πίσω από τα μπλακ άουτ κρύβεται αμερικανικός «δάκτυλος». Καταγγέλλουν εσκεμμένα σαμποτάζ. Αλλά ο απεσταλμένος του BBC στη χώρα Γκιγιέρμο Όλμο διαπίστωσε ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι πολύ πιο απλοί.

«Θελήσαμε να μάθουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τις διακοπές ρεύματος γιατί στη Βενεζουέλα η αλήθεια έχει πολλές εκδοχές», λέει ο δημοσιογράφος του BBC. Ο Γκιγιέρμο Όλμο μετέβη σε έναν υποσταθμό της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τον επικεφαλής της περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον Πλάσιντο Μάλαβε η κακή συντήρηση των υποσταθμών και έλλειψη επενδύσεων ευθύνονται για τις διακοπές ρεύματος.

Όταν το συνεργείο του BBC έφτασε στον υποσταθμό τους περίμενε η Εθνική Φρουρά, η οποία τους απαγόρευσε να πάρουν πλάνα. «Σε αυτόν τον υποσταθμό εξερράγη ένας μετασχηματιστής πριν από έναν μήνα. Ακόμα δεν έχει επιδιορθωθεί».

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι οι πυλώνες. Μοιάζουν πλέον περισσότερο με δέντρα παρά με πυλώνες. Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών είναι μεγάλος. Αυτοί είναι οι πυλώνες που τροφοδοτούν με ρεύμα μια ολόκληρη πόλη, το Πουέρτο Λα Κρουζ. Το βράδυ το BBC πήγε στην πόλη, η οποία ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ