- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σκωτία: Σχέδιο για δημοψήφισμα ανακοίνωσε η πρωθυπουργός
Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας ανακοίνωσε σχέδιο για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Τη δυνατότητα μίας νέας επιλογής για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκοτία υποστήριξε η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης διοίκησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία παρουσίασε τις θέσεις της σε ομιλία στο περιφερειακό κοινοβούλιο γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit.
Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκλέχθηκε με βασική αποστολή να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο δημοψήφισμα και ότι ήδη υπάρχει σχετική πλειοψηφία στην Βουλή.
Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία, αλλά η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τις περιστάσεις και οι πολίτες της Σκοτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής.
Όπως είπε, θα προωθήσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εάν τελικά γίνει το Brexit, στη διάρκεια της τρέχουσας σύνθεσης του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, δηλαδή πριν το Μάιο του 2021, οπότε προβλέπεται να διεξαχθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να δρομολογήσει ένα σχετικό σχέδιο νόμου προς ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου, το οποίο δεν θα χρειάζεται την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης και θα θέτει τους όρους και τις βασικές αρχές για οποιοδήποτε δημοψήφισμα.
Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα προβλέπει μόνο τη μετάβαση εξουσίας για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
«Το κυβερνητικό σύστημα του Ουέστμινστερ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της Σκωτίας και η διευθέτηση της αποκεντρωμένης διοίκησης με την τρέχουσα μορφής της θεωρείται τώρα εντελώς ανεπαρκής για να προστατέψει αυτά τα συμφέροντα. Με άλλα λόγια, το κατεστημένο έχει σπάσει» είπε.
Συνέχισε δε λέγοντας «Το Brexit ανέδειξε ένα βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα στο πώς διοικείται η Σκωτία και πρέπει να μας πείσει ότι χρειαζόμαστε πιο στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε το μέλλον μας ως χώρα. Με όλα τα κεφάλαια και τα ταλέντα, η Σκωτία θα έπρεπε να ευδοκιμεί και να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη.
Αλλά αντί για αυτό εξαναγκαζόμαστε στο περιθώριο μέσα στην Βρετανία, που από μόνη της περιθωριοποιείται στη διεθνή σκηνή. Η ανεξαρτησία, αντίθετα, θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε την θέση μας στην Ευρώπη».
Προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα επανέλθει τον Οκτώβριο, εάν δεν σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, και κάλεσε όλα τα κόμματα του σκοτσέζικου κοινοβουλίου να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την ευκαιρία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει ο απαραίτητος χώρος για συζητήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο ηγέτης των Εργατικών της Σκωτίας, Ρίτσαρντ Λέοναρντ, είπε ότι θα συνεργαστεί με την πρωθυπουργό για να σταματήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά σχετικά με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας υποστήριξε ότι θα αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής των Συντηρητικών στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο, Τσάκσον Κάρλοου, χαρακτήρισε διχαστικό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.