- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αποζημίωση 80 εκατ. δολ. σε καρκινοπαθή από τη Bayer
Ο γερμανικός κολοσσός είναι αντιμέτωπος με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ που αφορούν τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup
Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση ενός ζιζανιοκτόνου βασισμένου στη γλυφοσάτη, του εμπορικά πολύ επιτυχημένου Roundup, ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.
Η γερμανική εταιρεία-κολοσσός των χημικών και των φαρμάκων είναι αντιμέτωπη με χιλιάδες παρόμοιες προσφυγές σε βάρος της.
Το σώμα των ενόρκων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η εταιρεία φέρει ευθύνη για το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει ο Έντουιν Χάρντεμαν.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Ράουνταπ αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto -έχει εξαγοραστεί από την Bayer -φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.
Η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η ετυμηγορία «δεν αλλάζει τίποτα» ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλοι τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο μας με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο».
Ο Χάρντεμαν, 70 ετών, διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Roundup, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.
Η απόφαση ορίζει ότι η Bayer θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. δολαρίων, 5 εκατ. σε αποζημίωση και 200.000 δολάρια για τα ιατρικά κόστη του Χάρντεμαν.
Η ετυμηγορία χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τον γερμανικό κολοσσό, που εξαγόρασε πέρυσι τη Μονσάντο έναντι 63 δισεκ. δολαρίων και έχει δει τις μετοχές της να υποχωρούν πολύ εξαιτίας της δίκης.
Η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις ΗΠΑ. Η επόμενη δίκη της για το Roundup θα αρχίσει στην Καλιφόρνια σήμερα· άλλες τουλάχιστον δύο δίκες αρχίζουν στο Μιζούρι το φθινόπωρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το δυστύχημα στην Ισπανία μέχρι τους δασμούς του Τραμπ, τη Eurovision και την απώλεια του Βαλεντίνο – η εβδομάδα σε αριθμούς
Απεργία ζητά το συνδικάτο μηχανοδηγών μετά τα δυστυχήματα με 42 νεκρούς και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια
Eξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει»
Η ζωή του Τζιμ, που έστω και αργά ανακάλυψε ότι ήταν ίντερσεξ
ΠΡOΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει σκληρές περιγραφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Εμπλέκονται και οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που είχαν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην έρευνα
Ο Καναδός πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο των μεσαίων δυνάμεων
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Τι υποστήριξε ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι
Η απάντηση στις απειλές Ιρανού στρατηγού
Η ομιλία για την επέτειο της ορκωμοσίας του
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.