Κοσμος

Παραδοχή Νίμιτς: Η εμπορική χρήση του «Μακεδονία» έχει θέματα

«Πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Μακεδόνας"»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάθιου Νίμιτς
Μάθιου Νίμιτς/©EPA/NIKOS ARVANITIDIS

Ο Μάθιου Νίμιτς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία», μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία.

«Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος "Μακεδονία"...» ανέφερε ο Νίμιτς στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Μακεδόνας", όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδόνες", αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας» σημείωσε ακόμη.

«Χαίρομαι που βοήθησα»

Αναφερόμενος στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή, ενώ σημείωσε ότι ήταν τιμή του που μπόρεσε να βοηθήσει.

«Η Συμφωνία αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα -θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως, σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα. Και όμως επιλύθηκαν» τόνισε, πιστώνοντας σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη της συμφωνίας στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.

«Προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν» πρόσθεσε.

«Λογικό η Ελλάδα να προσέχει τα συμφέροντά της»

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε ακόμη πως τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, υποστήριξε, πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο «να προσέχει τα συμφέροντά της». Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο Νίμιτς- που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας)- είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική.

«Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές... Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας... Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει» εξήγησε ο ειδικός απεσταλμένος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Κυπριακό

Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά.

«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν έφθασε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά.

» Πιστεύω πως σε αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το» σχολίασε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ