- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραδοχή Νίμιτς: Η εμπορική χρήση του «Μακεδονία» έχει θέματα
«Πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Μακεδόνας"»
Ο Μάθιου Νίμιτς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία», μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν στο μέλλον, όπως οι επιτροπές για τα σχολικά βιβλία.
«Μία από τις ανησυχίες είναι ο αλυτρωτισμός και η δαιμονοποίηση του γείτονα. Από μόνη της η αλλαγή της ονομασίας παίρνει πολύ καιρό. Πρέπει να αλλάξει κάθε διαβατήριο, άδεια οδήγησης, πανεπιστημιακό δίπλωμα, άδειες γάμου, ταμπέλες σε κτήρια. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών χρειάζονται χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα στην εμπορική χρήση του ονόματος "Μακεδονία"...» ανέφερε ο Νίμιτς στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών του ΟΗΕ.
«Είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Μακεδόνας", όταν αναφέρονται στους ανθρώπους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδόνες", αναφερόμενοι σε Έλληνες της ελληνικής Μακεδονίας» σημείωσε ακόμη.
«Χαίρομαι που βοήθησα»
Αναφερόμενος στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε μια περισσότερο ασφαλή περιοχή, ενώ σημείωσε ότι ήταν τιμή του που μπόρεσε να βοηθήσει.
«Η Συμφωνία αφορούσε το όνομα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς, γλώσσα -θέματα αμφιλεγόμενα και στις χώρες, που δεν είναι εύκολα σε πολλούς να τα κατανοήσουν. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόση δυσκολία για ένα όνομα; Όμως, σχετίζεται με την ταυτότητα και ιστορικά ζητήματα. Και όμως επιλύθηκαν» τόνισε, πιστώνοντας σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη της συμφωνίας στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.
«Προσδιόρισαν ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να λυθεί και ανέλαβαν την ευθύνη να το πράξουν» πρόσθεσε.
«Λογικό η Ελλάδα να προσέχει τα συμφέροντά της»
Ο Μάθιου Νίμιτς είπε ακόμη πως τρέφει μεγάλες ελπίδες και για τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα, υποστήριξε, πως διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και έχει κάθε λόγο «να προσέχει τα συμφέροντά της». Ενώ για τους κατοίκους της «νεαρής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε πως για πρώτη φορά έχουν τη δική τους χώρα και προσπαθούν να δουν πώς θα διοικήσουν ένα καινούργιο κράτος στα Βαλκάνια.
Ερωτηθείς για τα διδάγματα από την διαπραγμάτευση της διαφοράς Αθηνών - Σκοπίων σε άλλες μακροχρόνιες διαφορές, όπως το Κυπριακό και το Ιρλανδικό, ο Νίμιτς- που είχε εμπλοκή και στα δύο (στο Κυπριακό όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1977, την περίοδο του σχεδίου ΗΠΑ-Καναδά- Βρετανίας)- είπε πως στην επίλυση των διαφορών η χρονική συγκυρία είναι πολύ σημαντική.
«Κάποια από αυτά (τα προβλήματα) είναι πολύ προφανή. Σχετίζονται με την ταυτότητα, εθνικές διαφορές, ιστορικές διαφορές... Η ιστορία της Κύπρου ή της Ιρλανδίας... Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν. Υπάρχουν όμως ιστορικές στιγμές όπου συμβαίνει» εξήγησε ο ειδικός απεσταλμένος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Να συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Κυπριακό
Για το Κυπριακό είπε πως η δυναμική του σχετίζεται, όχι μόνο με τους ανθρώπους στην Κύπρο, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εγγυήτριες δυνάμεις κ.ά.
«Πιστεύω πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, είναι να κρατάς τη διαδικασία ενεργή. Στα 24 χρόνια, στο θέμα της μακεδονικής ονομασίας υπήρχαν στιγμές όπου δεν υπήρχε πρόοδος και τα πράγματα φαίνονταν μαύρα. Αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίζουμε τη διαδικασία. Είχαμε πάντοτε συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, συνεχίσαμε να ανταλλάσουμε προτάσεις, παρατηρώντας για ανοίγματα, μιλώντας στους ανθρώπους κι ακούγοντας τις ανησυχίες τους. Κι όταν έφθασε η σωστή σύνθεση, ήταν ευκολότερο να προχωρήσουμε μπροστά.
» Πιστεύω πως σε αυτόν τον τομέα, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών κάνει καλή δουλειά στη διατήρηση των σχέσεων. Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, διαχειρίσου το» σχολίασε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.