TV & Media

Η απάντηση του BBC μετά την επιστολή-αντίδραση του Έλληνα πρέσβη

Πλέον, το βρετανικό δίκτυο σημειώνει στο τέλος του άρθρου με διευκρίνισή του ότι έχει τονιστεί με περισσότερες πληροφορίες η ελληνική θέση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη © INTIMENEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Tην επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Δημήτρη Καραμήτσου - Τζιρά για το δημοσίευμά του περί σλαβομακεδονικης μειονότητας, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στη χώρα μας, δημοσίευσε την Παρασκευή το BBC, απαντώντας από την πλευρά του πως πλέον στο τέλος του επίμαχου άρθρου με διευκρίνισή του ότι έχει τονιστεί με περισσότερες πληροφορίες η ελληνική θέση, και ότι έχει αφαιρεθεί «ένα λάθος» που αφορούσε στην αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το BBC αναφέρει στο κομμάτι του άρθρου με μεσότιτλο «Η θέση της Ελλάδας»:

  • Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα μόνο μία μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  • Ιστορικά αναφέρεται στους Σλαβομακεδόνες της Ελληνικής Μακεδονίας ως μια γλωσσική παρά ως μια εθνοτική ομάδα, χαρακτηρίζοντάς τους: Σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες.
  • Ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής που δεν αισθάνονταν Έλληνες, έχουν μετακινηθεί σε γειτονικά κράτη» στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, κατά συνέπεια, κανένας δίγλωσσος που παραμένει στη χώρα δεν έχει παρά ελληνική εθνική συνείδηση.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει ότι η εθνικότητα των ανθρώπων της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» - κάτι που, όπως σημειώνει εμφατικά η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει καμία αναφορά για μια μακεδονική εθνότητα.
  • Νεότερα: 1 Μαρτίου 2018: Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο έχει διορθωθεί σε δύο σημεία. Ένα λάθος που αφορούσε σε αλλαγή στο «Μακεδονικό» Σύνταγμα έχει αφαιρεθεί και έχουν προστεθεί περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τη Σλαβόφωνη κοινότητά της, συμπεριλαμβανομένου κι ενός link της επιστολής στο BCC του Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

bbc_455446_capture.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ