- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αϊτή: Τουλάχιστον 7 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Σε «ένοπλες συμμορίες» και «διακινητές ναρκωτικών» επιρρίπτει ο πρόεδρος της χώρας την ευθύνη για τις διαδηλώσεις
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ έσπασε την Πέμπτη τη σιωπή του, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων και μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την εξουσία, με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TNH.
«Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα στα χέρια ένοπλων συμμοριών και διακινητών ναρκωτικών» διεμήνυσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην κρεολική γλώσσα, μία ημέρα μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.
Σχεδόν ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε την ανάκληση από την Αϊτή όλων των αμερικανών διπλωματών η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία των αποστολών των ΗΠΑ, καθώς και των μελών των οικογενειών όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, ενώ προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη χώρα της Καραϊβικής.
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης της κυβέρνησης του Μοΐζ, την 7η Φεβρουαρίου.
Σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα έχει παραλύσει, εξαιτίας των πολυάριθμων οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, καθώς η λαϊκή οργή αποκρυσταλλώθηκε στρεφόμενη στο πρόσωπο του Μοΐζ.
Στην εξουσία εδώ και δυο χρόνια, ο πρόεδρος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όπως και την ιδέα να παραχωρήσει την εξουσία σε ένα μεταβατικό καθεστώς.
«Γνωρίσαμε ήδη μια σειρά μεταβατικών κυβερνήσεων, που μας έφεραν καταστροφή και αποδιοργάνωση», είπε το βράδυ της Πέμπτης.
Καλώντας τους αντιπάλους του σε διάλογο για να εξευρεθεί λύση στην κρίση, τόνισε πως λαμβάνεται ήδη ένα «πακέτο μέτρων» και πρόσθεσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να τα εξηγήσει και να τα εφαρμόσει γρήγορα για να αμβλυνθεί» η μιζέρια των περισσότερων.
Η οργή των πολιτών κλιμακώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στα τέλη του Ιανουαρίου μιας έκθεσης του Ανώτερου Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ενέπλεξε περίπου 15 πρώην υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους στην καταστροφική διαχείριση και πιθανόν την κατάχρηση των σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων του Petrocaribe, ενός προγράμματος βοήθειας που είχε δημιουργήσει το 2008 η Βενεζουέλα για την Αϊτή.
Στο σκάνδαλο ενεπλάκη επίσης άμεσα μια κατασκευαστική εταιρεία την οποία διηύθυνε παλαιότερα ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ. Η εταιρεία αυτή είχε λάβει πληρωμές για την κατασκευή ενός δρόμου, βάσει μιας δημόσιας σύμβασης την οποία οι δικαστές που διενήργησαν τον έλεγχο τόνισαν πως δεν μπόρεσαν να βρουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Στα Χανιά ο Γάλλος πρόεδρος: Με ελικόπτερο στο «Charles de Gaulle» μετά την τριμερή στην Κύπρο
Ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν απαντά στη γαλλική πρόταση για αποστολή προστασίας στο Ορμούζ
Τηλεδιάσκεψη με 13 ηγέτες για ενεργειακή ασφάλεια, αποτροπή κλιμάκωσης και στήριξη στον Λίβανο
Συνολικά πλέον εννέα άτομα βρίσκονται υπό έρευνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.