- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτομόλησε συνταγματάρχης στη Βενεζουέλα - Αναγνώρισε τον Γκουαϊδό
Ο δεύτερος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που εγκαταλείπει τον Μαδούρο
Στην υπηρεσία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό θέτει τον εαυτό του ένας εν ενεργεία συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς στη Βενεζουέλα, ο οποίος δεν αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.
Μέσω video o Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες ζητεί να εισέλθει στη χώρα του η ανθρωπιστική βοήθεια και να διανεμηθεί στον λαό.
«Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο. Αναγνωρίζω τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων» είπε μπροστά στην κάμερα, φορώντας στρατιωτική στολή, ο Χιμένες. Και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς που αποτελούμε το 90% των Ενόπλων Δυνάμεων, είμαστε δυσαρεστημένοΙ. Μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία».
Ο Χιμένες στέλνει, μάλιστα, μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος παραμένει πιστός στον Μαδούρο, να «σκεφτεί» τις πράξεις του, συμπληρώνοντας: «Η Ιστορία θα σε κρίνει».
Εδώ και ημέρες νταλίκες γεμάτες τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα παραμένουν «κολλημένες» στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο έχει στήσει οδοφράγματα στη γέφυρα Λας Τιεντίτας που περνά πάνω από τον ποταμό ο οποίος χωρίζει τα δύο κράτη. Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στα σύνορα με αίτημα του Χουάν Γκουαϊδό. Ο Μαδούρο αρνείται σταθερά να δεχτεί την ξένη βοήθεια, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι αποτελεί «το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης που έχει στόχο να επιβάλλει μια αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.
Ο συνταγματάρχης, ο οποίος είναι στρατιωτικός γιατρός, καλεί, όπως και η αντιπολίτευση, τον στρατό να αντιδράσει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει σε τρόφιμα και φάρμακα ο πληθυσμός της χώρας.
«Ως γιατρός, διαπιστώνω την προβληματική υγειονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Καλώ όλα τα μέλη του στρατού να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας» καταλήγει στο video του.
Ρυθμιστής οι Ένοπλες Δυνάμεις
Πριν από μια εβδομάδα άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε ανακοινώσει ότι δεν θεωρεί πρόεδρο τον Μαδούρο, αναγνωρίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον Χουάν Γκουαϊδό.
Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο.
Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βενεζουέλα παραμένει πιστή στον Μαδούρο. Στις 21 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος, 27 στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς στασίασαν και συνελήφθησαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 72 έγγραφα
Δεν είναι φυσικά η μόνη καλλιτέχνιδα που έχει εκφράσει ενόχληση
Θα μπορεί να αποφυλακιστεί το 2044
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στο διαδίκτυο
Λίγους μήνες μετά τη δημόσια συγγνώμη του για τοξικές συμπεριφορές
Τα brands που ξεχωρίζουν, τολμούν, αλλάζουν προϊόν, πολιτική, πλατφόρμα ή συμπεριφορά
Αβεβαιότητα και γεωπολιτικές εξελίξεις οδηγούν χιλιάδες εκατομμυριούχους σε αναζήτηση νέων χωρών διαμονής
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της θρυλικής σειράςτοποθετείται δημόσια
Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της πρότασης αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Στη συνέχεια προσπάθησε να εισπράξει ο ίδιος το τζακ ποτ,
Το υπερθέαμα 60 εκατ. δολαρίων προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις
Τέλος εποχής από το 2027 λόγω κατακόρυφης αύξησης των ατυχημάτων
Οι όροι του Μνημονίου και οι «κόκκινες γραμμές»
Μπροστά στα προβλήματα που δημιουργεί η με το ζόρι συνύπαρξη, τα συστημικά μετριοπαθή κόμματα αντί για λύσεις προσφέρουν κηρύγματα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η 47χρονη κόρη του βασιλιά νοσηλευόταν από το 2022 μετά από σοβαρό καρδιακό επεισόδιο
Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ, τον ναυτικό αποκλεισμό και το εμπλουτισμένο ουράνιο
Έρχονται ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή άμυνα
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.