- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πόσο κοστίζει στους Αμερικανούς το shutdown της κυβέρνησης Τραμπ
Τεράστια τα ποσά των αναδρομικών - Οι διεθνείς οίκοι απειλούν με υποβάθμιση
Καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ μένουν απλήρωτοι για τρεις εβδομάδες από την έναρξη της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτυπώνεται ευρύτερα στην αμερικανική οικονομία, σχολιάζει το «Politico».
Οι περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται θα αρχίσουν να περιορίζουν την αγοραστική τους ικανότητα, όταν μείνουν απλήρωτοι, καθώς τελειώνει και η εβδομάδα που διανύουμε.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχοντας συμβόλαια μαζί της, αλλά κι άλλοι εργαζόμενοι που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμής καταγράφουν ήδη ζημίες στις δραστηριότητες τους από το συνεχιζόμενο «shutdown».
Είναι επίσης ενδεχόμενο να πληγεί η αξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Fitch Ratings για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην περίπτωση που η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεχιστεί.
Οι εκτιμήσεις από την οικονομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος του «shutdown» στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε εβδομάδα και για όσο η διακοπή αυτή θα συνεχίζεται.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,05% της ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορεί να καταστήσει περισσότερο πολύπλοκη την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Τραμπ για μία σταθερή ανάπτυξη στο 3%.
Παράλληλα, η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα κοστίσει στην κυβέρνηση πάνω από ένα δισεκ. δολάρια, με δεδομένο ότι οι 350.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, δεν παράγουν τίποτα.
Είναι επίσης πιθανό, η αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλλει αναδρομικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναγκαστική διαθεσιμότητα, αλλά και σε όσους εργάζονται χωρίς να πληρώνονται για όσο διαρκεί η μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εκτιμήσει ότι το οικονομικό κόστος για την καταβολή μόνο της μισθοδοσίας για την 16ήμερη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013 είχε φτάσει στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο κόστος αυτό δεν είχε υπολογιστεί η απώλεια εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από διάφορους φορείς ή υπηρεσίες που λειτουργούν με την υποστήριξη του ομοσπονδιακού κράτους (π.χ. εθνικά πάρκα).
“Θα πρέπει να πληρώσουμε στους ανθρώπους μισό μηνιάτικο για μία εργασία που δεν έκαναν”, δήλωσε ο Τάιλερ Ιβιλσάιζερ, υπεύθυνος έρευνας στη δικομματική επιτροπή για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό (Responsible Federal Budget). Ωστόσο, μόνο το 25% των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν λαμβάνει χρηματοδότηση, ώστε να απαιτείται περισσότερος χρόνος για ένα οικονομικό κόστος όπως αυτό του 2013. “Είναι ένα μικρό ποσοστό, στο γενικότερο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αλλά είναι μεγάλο για το περιεχόμενό του, καθώς αυτή η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών είναι πραγματικά αχρείαστη", πρόσθεσε.
Η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζεται σε μία περίοδο κατά την οποία το προφίλ της αμερικανικής οικονομίας παραμένει αβέβαιο.
Ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται, οι εμπορικές διαμάχες υποβόσκουν, οι συνέπειες από την αύξηση του επιπέδου των σταθερών επιτοκίων της Fed αρχίζουν να διαφαίνονται, ενώ ο βιομηχανικός τομέας κι ο κατασκευαστικός τομέας δείχνουν σημάδια αδυναμίας.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες οδηγούν ήδη τους οικονομολόγους να προβλέπουν μικρότερη οικονομική ανάπτυξη το 2019, σε σύγκριση με το 2018 και αναφορικά με τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης Τραμπ στο 3%.
Από την άλλη μεριά, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια δυναμισμού κι ανάπτυξης, καθώς το υπουργείο Εργασίας (που εξακολουθεί να χρηματοδοτείται πλήρως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στην οικονομία προστέθηκαν 312.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, οι μισθοί αυξήθηκαν πάνω από 3% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μικρότερος για τον μήνα που διανύουμε, στην περίπτωση που η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Την προσεχή εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί την έρευνά του για την πορεία των μισθών, ενώ οι περισσότεροι από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα καταγραφούν ως άνεργοι.
Παράλληλα, μειώσεις στις θέσεις εργασίας θα δηλώσουν οι ιδιωτικές εταιρίες που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι έχει ανέλθει στις 15.000, σύμφωνα με τον Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγο της JPMorgan.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μείωση των θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία για τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από το 2010.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.