- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κιμ Γιονγκ-ουν: Ακόμα καλύτερα θα πάει η δεύτερη συνάντηση με Τραμπ (εικόνες)
Ο απολογισμός της επίσκεψης του Βορειοκορεάτη ηγέτη στην Κίνα
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεσμεύθηκε ότι η δεύτερη συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα φέρει «αποτελέσματα», τα οποία θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και θα είναι «καλοδεχούμενα», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε Πιονγκγιάνγκ και Ουάσινγκτον να κάνουν «ένα βήμα προς την άλλη πλευρά», κάνοντας λόγο για μια «σπάνια ιστορική ευκαιρία» προκειμένου να υπάρξει πολιτική διευθέτηση στην Κορεατική.
Το ταξίδι στην Κίνα έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία συνεχίζονται οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο ιστορικό τετ α τετ του Κιμ Γιονγκ-ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από αυτό στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι τόσο η δεύτερη συνάντηση Κιμ-Τραμπ όσο και αυτή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Σεούλ «δεν θα αργήσουν». Όπως εκτίμησε, οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν σημεία καμπής για την εδραίωση της ειρήνης στη χερσόνησο.
Στόχος η αποπυρηνικοποίηση
Η Πιονγκγιάνγκ θα «συνεχίσει να παραμένει προσηλωμένη στη θέση της υπέρ της αποπυρηνικοποίησης και της διευθέτησης του ζητήματος της Κορεατικής μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», διαβεβαίωσε τον Σι Τζινπίνγκ ο Κιμ, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι «τα (άλλα) μέρη (...) θα δώσουν σημασία στις εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας και θα ανταποκριθούν θετικά, συνεργαζόμενα μαζί της για μια συνολική λύση στο ζήτημα της Κορεατική».
Ανησυχεί η Πιονγκγιάνγκ
Νωρίτερα, το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν εξέφρασε την «ανησυχία» του στον Σι Τζινπίνγκ για το «αδιέξοδο» στις συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση, θέτοντας έμμεσα το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων.
Κατά την ίδια πηγή, το Πεκίνο εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στις θέσεις της Πιονγκγιάνγκ.
«Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι τα εύλογα ζητήματα που εγείρονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι βάσιμα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κίνας συμφωνεί απόλυτα πως τα λογικά αιτήματα της χώρας πρέπει να επιλυθούν με δίκαιο τρόπο» μετέδωσε επίσης το KCNA.
Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο Κινέζος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ-ουν να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα σε «προσήκοντα χρόνο». Εφόσον το ταξίδι πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Σι στην Πιονγκγιάνγκ, αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2012.
κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μουν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον και με τη διεθνή κοινότητα, θα καταβάλει προσπάθειες για να «διευθετηθεί» το ζήτημα των αμερικανικών και διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ώστε μεταξύ άλλων να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η βιομηχανική ζώνη στην Κεσόνγκ, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αλλά και να ξαναρχίσουν τα ταξίδια στο Όρος Κουμγκάνγκ.
Έχουν «ήδη εκπληρωθεί» οι όροι για κοινά έργα-κλειδιά με τη συμμετοχή της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, είπε επίσης ο Nοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Κιμ πέρυσι.
Σεούλ: Επί τάπητος οι οικονομικές κυρώσεις
Αναφερόμενος στο ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση του, σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον και τη διεθνή κοινότητα, θα καταβάλει προσπάθειες για να «διευθετηθεί» το θέμα των αμερικανικών και διεθνών οικονομικών μέτρων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Στόχος, όπως είπε, να λειτουργήσει εκ νέου η βιομηχανική ζώνη στην Κεσόνγκ και να αρχίσουν εκ νέου τα ταξίδια στο Όρος Κουμγκάνγκ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.