Κοσμος

Το «Ατρόμητο Κορίτσι» της Νέας Υόρκης κοιτά κατάματα το Χρηματιστήριο (εικόνες)

Το άγαλμα που όρθωσε το ανάστημά του μαζί με το κίνημα #MeToo μπροστά στον «Μαινόμενο Ταύρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20437860.jpg
© EPA/JUSTIN LANE

Το δημοφιλές μπρούτζινο άγαλμα «Ατρόμητο Κορίτσι» που τόλμησε να κοιτάξει κατάματα τον «Μαινόμενο Ταύρο» της Γουόλ Στριτ μετακομίζει στο νέο του «σπίτι», ακριβώς μπροστά από την είσοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το «Ατρόμητο Κορίτσι» πρωτοεμφανίσθηκε στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2017 έξω από τη Γουόλ Στριτ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας. Το άγαλμα, ύψους ενός μέτρου και 20 εκατοστών, δημιουργήθηκε για να συμβολίζει την απουσία γυναικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το άγαλμα του «Ατρόμητου Κοριτσιού» τοποθετήθηκε προσωρινά απέναντι από τον τεράστιο «Μαινόμενο Ταύρο» της Γουόλ Στριτ. Το «Ατρόμητο Κορίτσι» απέκτησε χιλιάδες φαν και για αυτό παρέμεινε στην ίδια θέση κοιτώντας κατάματα τον ταύρο. Το γεγονός εξόργισε τον γλύπτη του ταύρου. 

20437765.jpg

Όταν ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ότι το κορίτσι «που εμπνέει συζητήσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών και αποτυπώνει μία ιστορική στιγμή» θα παραμείνει εκεί, απέναντι από τον ταύρο, έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, ο γλύπτης Αρτούρο ντι Μόντικα δεν άντεξε, έπρεπε να αντιδράσει. Κατηγόρησε τις δημοτικές Αρχές της Νέας Υόρκης ότι η τοποθέτηση του νέου γλυπτού παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματά του, «χαλάει τη δημιουργική δυναμική του έργου του».

17857783.jpg

20435028.jpg


«Σε αυτό το άγαλμα βλέπουμε τις κόρες μας, τις μητέρες μας, τις ανιψιές», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Μπέτι Λιου. Τον Μάιο για πρώτη φορά στην ιστορία το χρηματιστήριο απέκτησε γυναίκα πρόεδρο. «Το Ατρόμητο Κορίτσι αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την ελπίδα, τη δυναμική για το μέλλον. Αντιπροσωπεύει και όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για ισότητα πριν από εμάς». 

17716561.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.