- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το μήνυμα του Μακρόν στα Κίτρινα Γιλέκα: «Μαζί μπορούμε να βρούμε λύση» (video)
Ένα διάγγελμα ενωτικό, απολογητικό με υποσχέσεις και με το βλέμμα στο μέλλον της Γαλλίας
«Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Γαλλίας στο ολιγόλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμα στον απόηχο των μεγάλων βίαιων διαδηλώσεων σε Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις με πρωταγωνιστές τα «εξεγερμένα» Κίτρινα Γιλέκα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέλαβε μέρος της ευθύνης, ζήτησε συγγνώμη για κάποιες του δηλώσεις και ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.
Χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα Κίτρινα Γιλέκα με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Emmanuel Macron "ressent" la colère des gilets jaunes "comme juste a bien des égards" pic.twitter.com/ZTptSi4jFa
— BFMTV (@BFMTV) December 10, 2018
Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.
Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά.
«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως σημείωσε, «υπάρχει οργή αλλά μπορούμε να βρούμε λύση μαζί. Ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».
«Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις του να επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Δεσμεύτηκε, παράλληλα, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τη μετανάστευση.
Επιπλέον δεσμεύσεις
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους.
Ανακοίνωσε ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.