Κοσμος

Κάθε χρόνο η Νορβηγία κάνει δώρο το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λονδίνου

Από το 1947 μέχρι σήμερα ο νορβηγικός λαός στέλνει στην πλατεία Τραφάλγκαρ το πιο όμορφο έλατο. Γιατί;

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-627018950.jpg
© Stuart C. Wilson/Getty Images/Ideal Image

Στο δάσος που εκτείνεται γύρω από το Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ένας δασοφύλακας την περασμένη εβδομάδα σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα τεράστιο έλατο καλυμμένο από πυκνό στρώμα ομίχλης κατάφερε τελικά με πολύ κόπο, να βάλει τη σφραγίδα του για το δέντρο που ήταν το κατάλληλο να κοπεί και στη συνέχεια να σταλεί στο Λονδίνο για να τοποθετηθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ.  

Είναι το πιο όμορφο και ψηλό δέντρο που φτάνει από τα πυκνά δάση της Νορβηγίας μετά από ένα μακρύ ταξίδι για να τοποθετηθεί στην πιο κεντρική πλατεία του Λονδίνου και φωτισμένο με τα παραδοσιακά νορβηγικά λαμπιόνια να παραμείνει εκεί μέχρι τις  6 Ιανουαρίου -την Δωδεκάτη Νύχτα των Χριστουγέννων. 

Η «Βασίλισσα του Δάσους»  -όπως το αποκαλούν οι Νορβηγοί- είναι το δώρο ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια της Βρετανίας στη χώρα τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: όταν η Γερμανία  εισέβαλε στη Νορβηγία τον Απρίλιο του 1940, η βασιλική οικογένεια και η νορβηγική κυβέρνηση βρήκαν καταφύγιο στο Λονδίνο ενώ το BBC μετέδιδε συχνά νέα από το μέτωπο στη νορβηγική γλώσσα και πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την Αντίσταση.  

nor9.jpg

Ο νορβηγικός λαός ποτέ δεν ξέχασε τι έκανε η Βρετανία για την πατρίδα τους και κάθε χρόνο από το 1947 μέχρι σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων η Νορβηγία στέλνει το δέντρο-δώρο στην πόλη του Λονδίνου.

no9a.jpg
Το πρώτο δέντρο-δώρο φτάνει από την Νορβηγία στο Λονδίνο το 1947

Το έλατο επιλέγεται με μεγάλη προσοχή, συνήθως πολλά χρόνια πριν να χρησιμοποιηθεί. Οι δασοφύλακες έχουν φροντίσει να καθαρίσουν το μέρος από τα υπόλοιπα δέντρα σε ακτίνα 20 μέτρων, έτσι ώστε ο ήλιος να βλέπει το έλατο από όλες τις μεριές και τα κλαδιά του να μεγαλώνουν συμμετρικά. 

Το δέντρο κόπηκε τον Νοέμβριο σε μια συγκινητική γιορτή με κάλαντα και τραγούδια αποχαιρετισμού. Μεταφέρεται στην Αγγλία δια θαλάσσης και στη συνέχεια ολοκληρώνει το ταξίδι του με φορτηγό. Την πρώτη Πέμπτη του Δεκεμβρίου, ένας τεράστιος υδραυλικός γερανός το τοποθετεί με προσοχή στην κεντρική πλατεία του Λονδίνου ενώ παιδικές χορωδίες  ψάλλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους και τα φωτάκια του ανάβουν.

Η δήμαρχος του Όσλο, Μαριάν Μπόργκεν, παρούσα στην τελετή- αφού  έβαλε και η ίδια ένα χεράκι στην κοπή- δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της για τη σημασία που έχει για τη χώρα της όλη αυτή η διαδικασία: «Είναι ένα συνηθισμένο δέντρο από ένα συνηθισμένο δάσος του Όσλο. Όμως τα κλαδιά του έχουν αυτό το βαθύ πράσινο χρώμα, μυρίζει όμορφα και είναι σχεδόν 80 ετών - άρχισε να μεγαλώνει κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Όλο αυτό το διάστημα που μεγάλωνε οι άνθρωποι συνήθιζαν να πηγαίνουν κοντά του, να του μιλούν και να το αγκαλιάζουν. Έτσι, αυτό το δέντρο είναι πραγματικά «κακομαθημένο» από την πολύ αγάπη που του έχουν χαρίσει οι συμπατριώτες μου στο Όσλο, ένα πραγματικό δώρο από την καρδιά μας».

Αυτήν την εποχή του χρόνου, εδώ στο χειμωνιάτικο Λονδίνο οι μέρες μικραίνουν και νυχτώνει νωρίς.  Όμως το όμορφο, ψηλό έλατο η «Βασίλισσα του Δάσους» μετά το μακρύ ταξίδι από τα δάση της Νορβηγίας έχει φτάσει στον προορισμό του. Κι έχει ήδη βρει τη θέση του στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Αλλά και στη δική μας καρδιά. Όπως κάθε χρόνο. Και του χρόνου! 

Trafalgar Square Christmas Tree Lighting Ceremony 2018

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ