- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γεωργίας
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι
Η Γεωργία «επέλεξε την Ευρώπη», ήταν η πρώτη δήλωση της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Είναι τώρα σημαντικό να δείξουμε πως η χώρα αυτή επέλεξε την Ευρώπη. Είναι γι' αυτό τον λόγο που οι Γεωργιανοί εξέλεξαν μια Eυρωπαία γυναίκα πρόεδρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ζουραμπισβίλι, άλλοτε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, της χώρας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, όπως ανακοίνωσε η ίδια, τα πρώτα ταξίδια της ως προέδρου θα γίνουν στην Ευρώπη, κυρίως στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις χώρες της Βαλτικής.
Η Ζουραμπισβίλι εξελέγη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σε αυτή τη μικρή χώρα του Καυκάσου με ποσοστό μεγαλύτερο του 59% των ψήφων.
Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, η 66χρονη πολιτικός επικράτησε του αντιπάλου της, Γκριγκόλ Βασάτζε, επίσης πρώην υπουργού Εξωτερικών, που έλαβε το 40,4%.
«Η χώρα έλαβε μια θεμελιώδη απόφαση σήμερα», επισήμανε η Ζουραμπισβίλι. «Όλοι μας, αποφασιστικά και σθεναρά, είπαμε όχι στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Η Ζουραμπισβίλι ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο θέλει η χώρα να διατηρήσει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι τόνισε ότι θα επιδιώξει να αρχίσει διάλογο με όσους δεν την υποστήριξαν. Η νέα πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα μέσα του Δεκεμβρίου.
Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι θα προσδώσει διεθνές κύρος στην προεδρία, ενώ οι επικριτές της καταδικάζουν τις δηλώσεις της με τις οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι κατηγορεί την πατρίδα της για τον πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, τα σχόλιά της σχετικά με τις μειονότητες --που κάποιοι χαρακτήρισαν ξενοφοβικά-- και την ανεπαρκή γνώση της μητρικής της γλώσσας την οποία μιλάει με προφορά.
Εισήλθε στην πολιτική με την παρότρυνση του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος τής είχε παραχωρήσει την γεωργιανή υπηκοότητα για να ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών αλλά έπειτα από έναν χρόνο την καθαίρεσε. Τότε εκείνη ίδρυσε το δικό της αντιπολιτευόμενο κόμμα, του οποίου ηγήθηκε μέχρι το 2010 προτού αποσυρθεί προσωρινά από την πολιτική και επιστρέψει στη Γαλλία.
Εξελέγη στο κοινοβούλιο της Γεωργίας το 2016 με την υποστήριξη του Γεωργιανού Ονείρου, του κόμματος που ελέγχει ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, οι επικριτές του οποίου υποστηρίζουν ότι κυβερνά παρασκηνιακά τη χώρα.
Ο ρόλος του προέδρου έχει υποβαθμιστεί στη Γεωργία, όπου οι περισσότερες εξουσίες έχουν περιέλθει στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Αλλά το αξίωμα παραμένει σημαντικό για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με τη Γεωργία να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Δύση και να φοβάται τη Ρωσία.
Η Γεωργία των 3,7 εκ. κατοίκων φιλοδοξεί να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μια προσέγγιση την οποία υπερασπίζεται η νεοεκλεγείσα πρόεδρος, αλλά συναντά εμπόδια εξαιτίας της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, αποσχισθείσες αμφότερες από την Γεωργία.
Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες στις οποίες ο λαός κλήθηκε να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας καθώς εφεξής η ανάδειξή του θα γίνεται από την 300μελή βουλή και από τους περιφερειακούς αξιωματούχους.
«Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας ήταν ανταγωνιστικός και οι υποψήφιοι μπόρεσαν να διεξαγάγουν ελεύθερα την προεκλογική εκστρατεία τους», έκρινε σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπογραμμίζοντας, ωστόσο την «υπερβολική χρήση» κρατικών πόρων υπέρ της Ζουραμπισβίλι καθώς και «ενδεχόμενο εκφοβισμό» των ψηφοφόρων.
Τρεις γεωργιανές ΜΚΟ, ανάμεσά τους το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γεωργία, κατήγγειλαν πάντως ότι η κυβέρνηση τύπωσε πλαστές ταυτότητες στο πλαίσιο μιας εκστρατείας νοθείας υπέρ της Ζουραμπισβίλι με την ίδια την νέα πρόεδρο να υποστηρίζει ότι τα παιδιά της δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους.
Αλλά και ο ανταποκριτής του BBC στο Τμπιλίσι, ο Ραϊχάν Ντεμίτριε, ανέφερε ως ύποπτο το ότι η Ζουραμπισβίλι κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να συγκεντρώσει 20% περισσότερες ψήφους, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.