Κοσμος

«Λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για το Brexit

Μέσα σε 38 λεπτά επικυρώθηκε η συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20370157.jpg
© EPA/SASCHA STEINBACH

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τη συμφωνία Αποχώρησης και την Πολιτική Διακήρυξη για το μέλλον της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με το tweet του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. 



Οι 27 τάσσονται υπέρ της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Τώρα αυτό που απομένει είναι η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία. Μια αποστολή δύσκολη για την Τερέζα Μέι καθώς τόσο εντός των κόλπων της κυβέρνησής της όσο και στην αντιπολίτευση οι διαφωνίες για το κείμενο της συμφωνίας είναι πολλές και δυνατές. 

«Δεν υπάρχουν νικητές σήμερα»

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα την παρουσιάσει στο σώμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν θέλω να σκεφτώ την μη ψήφισή της, νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν νικητές εδώ σήμερα ... όλοι χάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία αυτή είναι αποδεκτή». Τόνισε ότι έχει «πολύ σεβασμό για την Τερέζα Μέι May και για τις προσπάθειές της... ειδικά τις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες».

Ο Γιούνκερ παροτρύνει τη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρότρυνε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επικυρώσουν τη συμφωνία για το Brexit, η οποία φέρει την υπογραφή της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ