- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Guardian: Η εξάπλωση του λαϊκισμού - Η περίπτωση της Ελλάδας
«Κόμματα όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζουν τον λαϊκισμό με μια ριζοσπαστική βασική ιδεολογία»
Ο λαϊκισμός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη αλλά τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.
Η έρευνα μάλιστα για την άνοδο του λαϊκισμού, που βασίζεται στις εκλογικές επιδόσεις των λαϊκιστικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε 31 κράτη, δείχνει ότι ένας στους 4 Ευρωπαίους ψηφίζει λαϊκιστικό κόμμα.
«Στην νότια Ευρώπη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά» αναφέρει ο Guardian. « Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικά ένα ριζοσπαστικό φαινόμενο της δεξιάς.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε αυτές τις χώρες πιο πολύ από ότι οι άλλοι λαοί. Κατά συνέπεια, αποτελούν την τέλεια ρύθμιση για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα.
Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό με μια ριζοσπαστική βασική ιδεολογία.
Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με μια ποικιλία από ιδεολογικές θέσεις» αναφέρει ο Guardian.
Σε άλλο σημείο της έρευνας μιλώντας αποκλειστικά για τις χώρες του Νότου, ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι «Το 2008 ήρθε η οικονομική κρίση και η ύφεση. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, είδαν να συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο και τα κεντρικά κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τότε και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών με την «σημαία» της λιτότητας έγιναν προφανής στόχος.
Οι Έλληνες έδωσαν το 27% των ψήφων τους στους ριζοσπαστικούς αριστερούς λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, εκλέγοντάς τους στην κυβέρνηση τρία χρόνια αργότερα, με το ποσοστό τους περίπου 10 μονάδες πιο ψηλά.
Στην Ισπανία, πάλι, η αντι-λιτότητα των Pοdemos έλαβε το 21% το 2015 μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του κόμματος.
Στην Ιταλία, οι δεκαετίες διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 οδήγησαν στην άνοδο των 5 Αστέρων στην εξουσία πέρυσι σε έναν απίθανο συνασπισμό με την άκρα δεξιά, αντιμεταναστευτική Λέγκα.
Παρά όλες αυτές τις γεωγραφικές διαφορές, σε όλη την Ευρώπη, το έδαφος για την αναπαραγωγή του λαϊκισμού είναι ολοένα και πιο εύφορο. Και τα λαϊκίστικα κόμματα είναι όλο και πιο ικανά να αποκομίσουν τα οφέλη» καταλήγει το κείμενο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.