- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μέρκελ: Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος
Μεγάλη η ανησυχία της καγκελαρίου για την άνοδο λαϊκιστικών δυνάμεων
Για τον κίνδυνο η Ευρώπη να μείνει πίσω από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου, όπως είπε, προέρχονται πλέον οι περισσότερες εφευρέσεις προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και στην Γερμανία.
«Δεν είμαστε πλέον η κινητήρια δύναμη στην τεχνολογία κι είναι χαμένος όποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνος του... Ή θα μάθουμε να λειτουργούμε διαφορετικά, ή θα μείνουμε αδαείς», ανέφερε η καγκελάριος σε ομιλία της οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει η Süddeutsche Zeitung στο Βερολίνο και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι άνθρωποι χρειάζονται ασφάλεια και απαντήσεις, σημείωσε και παραδέχθηκε ότι με την τρομοκρατία, την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό κύμα χάθηκε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών.
«Πρέπει να καλλιεργούμε εμπιστοσύνη, ακόμη και όταν ως πολιτικοί συχνά δεν έχουμε τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Κι εγώ η ίδια ακόμη μαθαίνω», είπε.
Αναφερόμενη στα οικονομικά μοντέλα που εφαρμόζουν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, η κ. Μέρκελ έκανε μνεία στην ιδιωτική οικονομία των ΗΠΑ και τον έλεγχο του κράτους στην Κίνα, για να τονίσει ότι «με κανένα από τα δύο μοντέλα δεν πρόκειται να πετύχει η Ευρώπη».
Εμφανίστηκε παράλληλα ανήσυχη για την ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. «Ανησυχώ πολύ. Από την σκοπιά μου, έχει έρθει η ώρα να δείξουμε αν έχουμε διδαχθεί κάτι από την Ιστορία ή όχι», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του Χορστ Ζεεχόφερ στη γερμανική κυβέρνηση, όταν θα έχει παραιτηθεί από την ηγεσία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), όπως προανήγγειλε ο ίδιος, η καγκελάριος απάντησε διπλωματικά: «Είναι ο υπουργός Εσωτερικών μου. Και είναι σωστό ότι δεν είναι αλληλένδετα το αν κάποιος είναι επικεφαλής κόμματος και το αν είναι μέλος ενός υπουργικού συμβουλίου».
Σε ό,τι αφορά την ενδοκυβερνητική διένεξη με αφορμή την προσφυγική πολιτική, η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε «κραχ» στις σχέσεις της με τον κ. Ζεεχόφερ, αλλά κατά τα άλλα συνεργάζεται μαζί του πολύ καλά.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι «πολιτικός βαρέων βαρών» με μεγάλη δημιουργικότητα και «μια κοινωνική καρδιά για τους ανθρώπους», πρόσθεσε, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τα λόγια της δεν πρέπει να εκληφθούν ως πολιτικός «επικήδειος».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έκκληση για προστασία της ανθρωπιάς απέναντι στην εξέλιξη των μηχανών
Το πανεπιστήμιο αλλάζει πορεία μετά τον θάνατό του
Η εβδομάδα που έδειξε μέχρι πού φτάνει η δύναμή του
Στο Μαλιμπού, άνοιξε καταβόθρα κοντά στο σπίτι του Νίκολας Κέιτζ
Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να ανανεώσει τη θητεία του προέδρου
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμα όπου ζούσε για 71 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.