- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βερολίνο: Δεκάδες χιλιάδες σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία
Σχεδόν 150.000 άτομα συμμετέχουν στην διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και κατά των περικοπών του κοινωνικού κράτους, η οποία πραγματοποιείται στο κεντρο του Βερολίνου, με κεντρικό σύνθημα την λέξη «αδιαίρετοι» (#unteilbar). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονταν περί τους 40.000 διαδηλωτές, αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η διαδήλωση υποστηρίζεται από δεκάδες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα. Νωρίτερα σήμερα την στήριξή του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος χαρακτήρισε «υπέροχο μηνυμα» το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι προτίθενται να κατέβουν στον δρόμο. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας διχάσουν οι δεξιοί λαϊκιστες», πρόσθεσε και τόνισε ότι η πλειοψηφια των Γερμανών υποστηρίζει το ελεύθερο πνεύμα και την ανεκτικότητα. «Δεν χρειαζόμαστε περιχαράκωση, αλλά περισσότερη διεθνή συνεργασία. Η ποικιλία στην καταγωγή, στο χρώμα του δέρματος, στην θρησκεία και στους τρόπους ζωής σημαίνουν για μας εμπλουτισμό και όχι απειλή (...) Η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να έχουν θέση ούτε στη Γερμανία ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.
Αποχή από την διαδήλωση αποφάσισε, αντιθέτως, η οργάνωση Βερολίνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), επισημαίνοντας ότι μεταξύ των διοργανωτών βρίσκεται και ένας δικηγόρος της «Κόκκινης βοήθειας», οργάνωσης η οποία, σύμφωνα με το CDU, υποστηρίζει «ακροαριστερούς εγκληματίες». «Αν σήμερα δημοκράτες πολιτικοί ή και υπουργοί βαδίζουν μέσα στην πόλη δίπλα σε ακροαριστερές οργανώσεις, αυτό είναι ή αφέλεια ή πολιτική ανευθυνότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Βερολίνου, Στέβαν Έβερς».
Από την πλευρά της Αριστεράς (Die Linke), η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σάρα Βάγκενκνεχτ διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να έχει απορρίψει την πρόταση συμμετοχής στην διαδήλωση, διευκρινίζοντας ότι δεν συμφωνεί μεν με το περιεχόμενο του προσκλητηρίου των διοργανωτών, αλλά ελπίζει «ότι θα κατέβουν στον δρόμο όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για να διαδηλώσουν κατά της ακροδεξιάς και του ρατσισμού», αλλά και άνθρωποι «που υποστηρίζουν την ρύθμιση της μετανάστευσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.